Свлачища по пътя Асеновград-Смолян провалят сезона в Пампорово?

Животът

08-01-2015, 17:34

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трасето е от републиканската пътна мрежа и се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура”

Две опасни свлачища на пътя Асеновград-Смолян заплашват да провалят ски сезона на Пампорово. Основното трасе, което води към зимния курорт, скоро може да бъде затрупано от свличащи се скални маси.

Първото активно и в момента свлачище е точно под Асеновата крепост. От събота платното за Пампорово е затрупано с тонове земна маса и скали. Пети ден стои непочистено. От днес светофари поетапно пропускат автомобилите само в едната лента, съобщава Нова телевизия.

На 10 километра в района на Югово, втори светофар спира пътуващите към Пампорово. Отново заради свлачище. Там обаче светофарната уредба стои вече половин години и оттогава се чака реакцията на пътната агенция за укрепване на скалите.

Трасето е от републиканската пътна мрежа и се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура”. Оттам обясниха, че ако започнат да разчистват сега, свлачището ще се активизира с още по-голяма сила и ще затрупа целия път.

И другата заплаха за шофьорите са ледените висулки, които опасно са надвиснали и в трите тунела на пътя. А в тунелите от години няма осветление. Кабелите вече са изгнили.

От пътната агенция съобщиха, че имат готовност да разчистят и укрепят свлачищата едва, когато се затопли. И напомниха, че за Пампорово има и друг път през Кричим и Девин. Той обаче коства на шофьорите повече време и повече хабене на гориво.