Карлос Насар ще участва на Олимпиадата в Париж, ММС спря финансирането на федерацията

Спорт

15-05-2024, 13:52

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Министерството на младежта и спорта е намерило начин да обезпечи участието на български щангисти на олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г.

Министерството на младежта и спорта е намерило начин да обезпечи участието на български щангисти на олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г. Това става ясно от съобщение до медиите. 

Присъствието на тримата ни представители на най-важния спортен форум беше под въпрос заради такси, неизплатени към Международната федерация (IWF) за извършване на допингконтрола на европейското първенство в София. Те бяха в размер на 36 600 долара.

От ММС съобщават още, че са намерили начин да финансират само тримата щангисти с квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов.

Ето и цялото съобщение на министерството:

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС.

Редът за финансово подпомагане изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори, чийто срок за изпълнение е изтекъл. Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията.

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401.31 лв. за наеми и консумативи.

В края на 2023 г. е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 г. Към момента е установена неусвоена сума в размер на  86 208,83 лв. по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa.

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели.

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително.