ОДМВР - Плевен предприема засилени мерки за безпроблемното протичане на абитуриентските балове

Животът

15-05-2024, 09:57

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Целта е сигурност за зрелостниците и добър обществен ред в зоните и местата, където се очакват празнуващите

С оглед осигуряването на добър обществен ред и безопасност за абитуриентите, експерти от звената „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен са провели поредица от срещи с училищните ръководства, в рамките на които са набелязани съответни мерки и изяснени маршрутите, през които ще преминат зрелостниците. Извършени са необходимите огледи в районите около училищата, установени са всички места, на които ще се състоят баловете.

С ученици, на които предстои завършване на последния етап от училищното образование, се провеждат превативни беседи, свързани с безопасността на движението по пътищата, като се дават препоръки за безопасно пътуване и придвижване към местата за провеждане на абитуриентските балове.

Осигурен е обмен на информация с ИА „Автомобилна администрация“ във връзка със заявени организирани пътувания на младежите. В тази посока са организирани и аналогични срещи с кметове на населени места, които ще посрещат празнуващи, както и с представители на частни охранителни фирми, ангажирани в охраната на увеселителни заведения и хотели.

Засилено полицейско присъствие ще има по време на самите събития - ще се осъществява контрол за паркирането на автомобилите, ще се следи за опити за наркоразпространение около училищата и заведенията, ще се извършват проверки на лица от криминалния контингент.

Ползването на пиротехника е стриктно регулирано, изрично е забранено да се ползват такива изделия в леки автомобили, помещения на закрито около и в храмове и училища.

Предвидени са екипи, които да подпомагат безопасното преминаване на автомобилите с празнуващи и да гарантират сигурността на останалите граждани.

Законът е категоричен и изисква по време на движение да се използват обезопасителните системи на съответните превозни средства - за неизползването им в закона е предвидена глоба от 50 лева както за пътника, така и за водача.

Статистиката от май м.г. сочи регистрирани общо 591 тежки пътнотранспортни произшествия, а петима от загиналите в този период са млади хора (18-20 години). За радост няма случай на загинал при тежка катастрофа зрелостник, но при 3 пътнотранспортни произшествия с празнуващи са ранени 3-ма. През миналата година са взети мерки спрямо 1 625 абитуриенти, с 1 049 повече от предходната 2022 година.

За Плевенска област  - През месец май 2023 година са регистрирани 125 ПТП, с 3-ма загинали и 27 ранени. От тях в 26 пътни инцидента са участвали млади хора /на възраст между 16 – 20 години/, при които е ранен един водач и са пострадали двама пътника. В произшествията няма загинали млади хора.
През месец май тази година – от началото на месеца до 13 май, в областта са настъпили 57 ПТП, с 10 ранени. Младежи /от 16 години до 20 години/ са участвали в 16 от тях. Има един ранен пътник. Няма загинали.