Димитър Митев към началника на РУО - Плевен: Г-жо Албена Тотева, подайте си оставката! (Видео)

"СУ "Иван Вазов" беше последното училище, в което нямаше партийна намеса", заяви дългогодишният директор на училището

Дългогодишният директор на СУ "Иван Вазов" - Плевен Димитър Митев отправи призив към началника на Регионалното управление на образованието в града Албена Тотева да си подаде оставката и разказа подробности около случая, довел до неговото отстраняване.

Както вече стана ясно, Върховният административен съд е потвърдил решението на Административния съд в Плевен, че има конфликт на интереси при назначаването на неговата съпруга за учител по математика в СУ "Иван Вазов". 

Митев посочи, че има "сценаристи" и "задкулисие", които са отговорни за цялата ситуация. Според него една от причините за всичко се крие в това, че "СУ "Иван Вазов" е било последното училище, в което не е имало партийна намеса.

По думите му всичко започнало от лятото на 2022 година.

"С моята съпруга ходихме при разследваща полицайка да пишем по обяснение на някакъв донос. Тогава с учудване разбрах, че в нашата съдебна система се работи по тези доноси. Донос за мен е анонимен сигнал. В същото време получавам от ОДМВР писмо с 5-6 въпроса, след това получавам второ писмо с 15 въпроса. Накратко: "Директорът на училището бил направил щори на цялото училище." Да, могъл съм и съм ги направил. Те се изплатиха. Няма как да се оцени здравето на децата - пазят и от слънце, и от студ. И вече се търси под вола теле - защо не е направил обществена поръчка и т.н. Пратих им отговори, но нещата не свършиха. Още юни обявих работно място за учител по математика. Яви се един кандидат, който започна работа от 1 септември. Обявих още две учителски места по математика. Явиха се кандидати и избрах двамата, които имаха опит. Аз не търся някой просто да заеме бройката, а търся истински учители за нашите деца. Това бяха Диана Николова и Валерия Митева, която е учител с име през всичките тези 40 години. Критериите бяха ясни.", разказа Димитър Митев.

Оказало се, че в КПКОНПИ е пристигнал сигнал, а началникът на РУО назначил комисия. Извършена е проверка и през ноември излязла заповед, че липсва конфликт на интереси. Последвала обаче реакция от прокуратурата.

"Работещи в една от водещите адвокатски кантори в София се хванаха за главите и се учудиха как прокуратурата е реагирала на нещо. И малко преди Коледа се появява протест, който се вкарва в АС - Плевен и се завежда дело. Протест срещу тази заповед, съшит с бели конци. По стечение на обстоятелствата прокурорката е ученичка от първия випуск, който изпратих през 1993-та година. В една паралелка бяха с Анна Цолова, само че като личности са далеч в двете посоки. Тя доскоро беше в районна прокуратура, а административен шеф на районна прокуратура беше нейният съпруг. С различни имена са. Но там няма конфликт на интереси?", недоумява Димитър Митев.

Той разказа за своя среща и с "високичък индивид", провелa се в директорския кабинет на СУ "Иван Вазов" през есента на 2022 година, малко преди събитията с протеста на прокуратурата.

"Дойде с едни листчета и желание да ги пуснем в нашия сайт. Този "юнак" се беше загрижил за спорта на децата. Беше правил едно партийно събрание в лятната градина на хотел "Кайлъка". Преди това си водихме разговори, питах го и тогава: "Ти откога си се загрижил за спорта?" Той е много активен в една плевенска фейсбук група. По стечение на обстоятелствата той ми беше ученик от Випуск 1994. Дъщеря му от първия брак учи при нас, другите му три дъщери от втория му брак също са ученици в това училище. Питах го дали заедно с един предишен кандидат, дето цял живот е правил свирки за коли, някога са забили един пирон в този град, че се изказват като последна инстанция. Преди години той ми е споделял, че иска да се занимава с политика. Казах му: "Ами, занимавай се, само че напусни съдебната система". А, изпуснах се, той работи в съдебната система. Съдия е в районен съд. Нужно ли е да казвам още? Няма да споменавам имена, те само това чакат. Тогава много ме спрягаха, че ще бъда кандидат за кмет. Не, че не мога. Но никога не съм искал. Винаги съм залагал на семейството. Аз, ако съм искал да се занимавам с политика, щях да го направя 91-ва година. Казах му тогава в прав текст: "Хубаво си тръгнал да се занимаваш с това, но обозначи се, а не с някакви номерца като "спорта" и т.н. Е, свидетели сме, че не го направи. Не му стискаше. И му казах: "Но имай предвид, че като бъдеш кандидат за кмет или и без да бъдеш, аз също ще бъда кандидат". Не знам, вероятно много лично го е взел. Та връзката всеки може да я направи, не е нужно други неща да казвам.", посочи Димитър Митев.

Той разказа, че е бил подлаган на проверки още от органите на АДФИ и от НАП.

"Вероятно са си мислили, че в есента, която мина, аз наистина ще се кандидатирам за кмет. И тогава сигурно щяха да влязат показно в училище да ме арестуват - това са си техните номера - на тези, които пишат сценария", коментира Митев.

Toй даде за пример две други плевенски училища, като в едното директорът е назначил съпругата си и я е направил главен учител. А Валерия Митева е била назначена в СУ "Иван Вазов" със същата равностойна заплата както всички други.

"Ако това може да се счете за сигнал, да проверят. Да проверят и в Гулянци дали не е така. Само че те не са интересни там. Тук е интересно. Защо ли? Защото това беше последното училище, в което нямаше партийна намеса. Последното!", подчерта Димитър Митев и бе категоричен, че началникът на РУО дължи много отговори.

Въпреки петиция от ученици и родители в подкрепа на директора, която е изпратена до Народното събрание и Министерството на образованието и науката, реакция няма. А искането е Димитър Митев да бъде оставен на поста си до края на учебната година, за да няма сътресения в периода на предстоящото Националното външно оценяване в седми клас и матурите при дванадесетокласниците.

В крайна сметка от РУО е проведен конкурс и Ганка Нинова е назначена за временно изпълняваща длъжността директор на СУ "Иван Вазов", въпреки възможността Димитър Митев да довърши годината, тъй като доводите за това са били налице.

„Г-жо Албена Тотева, началник на РУО, вече от години сте доказали, че не работите за образователната система на Плевен. Просто си подайте оставката. Дължите отговори на учениците, на родителите, на учителите и на обществеността. Наясно съм, че сте нужна на хората, които са "горе" и са облечени във власт, но имайте доблестта и се оттеглете и не се излагайте повече! Обръщам се и към образователния министър - оттеглете си човека!“, заяви Митев.

По време на пресконференцията Димитър Митев направи своеобразен отчет и равносметка за изминалите 31 години, в който умело ръководи СУ "Иван Вазов". Той сподели, че това, което е направил, е видимо - от обновения сграден фонд до постиженията на учениците.

"Имам самочувствието, че съм си свършил работата. Защо ли? По една проста причина. Никога не съм треперил за стола си. С чисто сърце мога да кажа, че не съм позволил на никой през всичките тези години да ми вдигне телефона да ми нарежда нещо - кой да назнача, коя фирма да ми прави ремонтите и куп други неща. Наведеш ли си един път главата или нещо друго, ще го направиш още много пъти. Това ме е водило. Колко ми е струвало? Само моето семейство знае", заяви той.

Вижте видео от пресконференцията: