Христо Стоичков с фотоизложба в СУ "Иван Вазов" - Плевен (Снимки)

Спорт

02-04-2024, 19:08

Снимка:

Verus Photography

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Посещението е по инициатива и идея на Асоциация "Докосни дъгата" с председател д-р Денислава Ангелова и с подкрепата на СУ "Иван Вазов" и неговия директор Димитър Митев

Легендата на българския футбол и Кавалер на "Златната топка" Христо Стоичков гостува днес в СУ "Иван Вазов" - Плевен. Посещението е по инициатива и идея на Асоциация "Докосни дъгата" с председател д-р Денислава Ангелова и с подкрепата на училището и неговия директор Димитър Митев. Поводът – откриване на първата постоянна фотоизложба, запечатала паметни моменти от живота и кариерата на футболната легенда. Експозицията е под надслов „Христо Стоичков - 30 години Златна топка“. Партньори на дейността са AM Студио и Зала на славата „Христо Стоичков“.

В СУ "Иван Вазов" гостът бе посрещнат тържествено от ученическия гвардейски оркестър и мажоретния състав на училището. Приветстваха го лично директорът Димитър Митев, стотици ученици, спортисти и приятели на спорта. Сред присъстващите бяха председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански, началник отдел „Спорт“ в Община Плевен Ваня Първанова, общински съветници, началникът на Първо РПУ – Плевен Митко Симеонов, директорът на Спортно училище „Георги Бенковски“ Мариана Костова, легендата на българския футбол Пламен Гетов, общественици и деца от школата на „Спартак Плевен“, заедно със своя треньор Светослав Бърканичков.

По време на посещението си Христо Стоичков се разходи по коридорите на училището, където е подредена и самата изложба „Христо Стоичков - 30 години Златна топка“. Експозицията е в чест на кръглата годишнина от паметната за българския футбол 1994 година, когато нападателят на Барселона грабна „Златната топка", връчвана от френското списание "Франс Футбол". Легендарният футболист имаше възможност да види и ученически рисунки на тема „Христо Стоичков - 30 години Златна топка“, като трите най-добри произведения са поставени в рамки и днес му бяха подарени лично от техните автори.

„Днес не само за мен, но и за цялото училище, е истински празник“, обърна се към госта директорът на училището Димитър Митев. От името на местната власт с добре дошъл в Плевен Стоичков бе приветстван от председателя на местния парламент доц. д-р Иван Малкодански. Гостът получи подаръци за спомен от визитата си от директора на Спортното училище.

„Благодаря за топлото посрещане. Израснах с големи футболисти и приятели като Пламен Гетов. Учил съм се от него и съм горд от това. Имал съм много щастливи моменти в Плевен. Може би не знаете, но първата ми награда като футболист я получих точно тук. Избраха ме за най-перспективен млад футболист в България. Оттук тръгна моят път“, сподели от своя страна футболната ни легенда.

Посещението продължи с откриване на фотоизложбата, на която Стоичков лично преряза официално лентата. „Това е поредната ни инициатива с Христо Стоичков. Вярваме, че тази изложба, показваща най-емблематичните моменти от неговата кариера, ще вдъхнови младежите да преследват своите мечти“, каза д-р Денислава Ангелова.

Финалната част от визитата в плевенското училище премина на спортната площадка на СУ „Иван Вазов“, където директорът на училището обяви, че след модернизиране на съоръжението то ще носи името Спортен комплекс „Христо Стоичков“. В края на срещата учениците получиха възможността да се снимат със своя идол и да получат автографи.