Проблем със ситуирането на нова сграда за ОУ "Валери Петров" в Плевен

От училището с отворено писмо до съветниците заради терена за новата сграда

От ОУ "Валери Петров" излязоха с отворено писмо, адресирано до Общински съвет - Плевен. Поводът е проблем около терена, на който трябва да бъде изградена новата сграда на училището.

Публикуваме текста без редакция:

"Ръководството, общественият съвет, педагогическият екип и родителската общност към ОУ "Валери Петров" бихме искали да споделим с Вас тревогата си във връзка със ситуирането на нова сграда за ОУ "Валери Петров". Очакваме да вземете отношение и мъдро решение.

Средствата по НП "Порграма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022" в размер на 5 милиона лева са факт. Оказва се обаче, че първоначалния определен от общината терен не може да бъде използван - неуредени частни претенции. Общината преминава към план "Б" - друг терен, който се намира в жк "Сторгозия", в покрайнините на града. За кого ще се строи там? Учениците на ОУ "Валери Петров" между 7 и 13 години трябва да пропътуват целия град, за да отидат на училище. И не става дума за 50 - 100 деца, а за 540.

След проведени срещи - разговори с общинската администрация се оказа, че други терени няма, а ние нямаме ресурса и компетенциите да търсим такъв, макар че дадохме няколко предложения - пълно фиаско, едни терени са подарени, други продадени, трети със смесена собственост...

Уважаеми дами и господа, ще допуснете ли една инвестиция от 5 млн. лева да бъде пропиляна? Нима на Плевен не му отива да построи една нова съвременна сграда за училище - център на модерна среда за образование на плевенските деца, достъпна и видима за плевенчани? Всички ние с,е преходни, но училището ще остане. Нека не ни съдят бъдещите поколения.

Уважаеми дами и господа, молим Ви да вземете отношение и да потърсите мъдро решение за подходящ терен за изграждане на новата сграда за ОУ "Валери Петров"."

С уважение,

Ръководството на ОУ "Валери Петров"

Педагогически колектив

Oбществен съвет

Родителска общност