В Турция започна лечението на Мони, подновява се кампанията по набиране на средства

Малкият герой от Плевен отново има нужда от подкрепа

3-годишната Симона Барсанова бе оперирана успешно в Турция, но кампанията по събиране на средства ще бъде подновена, тъй като предстоят още процедури преди детето да успее напълно да спечели своята битка за живот.

Ще припомним, че през есента бяха събрани 120 хиляди лева, необходими за интервенция на гръбначния стълб на слънчевото момиченце от Плевен, като историята на Симонка трогна хора от цяла България, което доведо до огромна вълна от съпричастност, доброта и финансова подкрепа.

Близките на Мони информираха как протича първият етап от лечението и защо се налага подновяване на кампанията.

"Въпреки, че ни беше обяснено какво представлява хало гравитационната тракция, първият етап от лечението, признавам си, че не бяхме подготвени за гледката и чувствата нито ние, нито Мони. Устройството, което виждате на главичката ѝ наричат накратко хало. То е свързано с тежести, които дърпат нагоре и държат изправен гръбначния стълб на Симонка. Целта на това хало е да изправи доколкото може повече гръбначния стълб, съответно да намали градусите на изкривяване, предвид че костите все още са меки и така последващата операция да е по-лека. Вчера започнаха постепенно закачане на тежестите, първо с 400 грама, сутринта с 1 килограм, вече е с 2 килограма. Планът е понеже тя тежи 10 килограма тежестите да достигнат също 10 килограма. И с това хало ще бъде от 6 до 8 седмици", споделиха от семейството на момиченцето във фейсбук страницата "Ангели за Мони".

"Но има едно но... Защо ли винаги трябва да има но... Както ви бяхме казали преди да получим проформа фактурата направихме всички възможни изследвания, за които се сетите, включително томография. След нея ни беше казано, че при Мони липсва една костичка на шийните прешлени, не се е развила, което не е попречило на нашето геройче да вдигне глава и да се изправи. Лекарите се надяват и сега Симонка да се справи и тази липсваща костица да не попречи на действието на халото. Отново трябва да се справи, въпреки всичко! След халото обаче планът на лекарите се промени. Първоначалният план беше 1 операция, но... отново "но". Но през 5 месеца докато организирахме и правехме дарителската кампания градусите на сколиозата не са се увеличили, но са се увеличили градусите на кифозата, затова последва промяна в плановете на лекарите. След халото, живот и здраве да го понесе, ще направят нова томография, за да проследят нещата и която не е включена в проформа фактурата и после ще последва операция, при която ще ѝ сложат плъзгащ прът и който ще разпъват оперативно на всеки 6 месеца, до желания резултат, когато ще ѝ сложат магнитни импланти, които се разпъват амбулаторно", обясняват близките на Мони.

"Още нямаме яснота по плана, а и всичко зависи как ще реагира Симонка на лечението, но ще подновим кампанията на детето, за да можем да реагираме предвид промяната, с тази разлика, че няма да качваме дарителската сметка на детето, а само на майката, защото тъй като са в Турция, няма да можем да поискаме и получим разрешение от съда да прехвърлим парите на детето на болницата. Това е в общи линии. Стискайте палци на слънчевото ни дете да се справи! Здрави и благословени бъдете! Благодарим Ви за всичко!", споделиха още роднините на Симона.

Подкрепете Мони!

BG62UNCR70001521900727

титуляр: Даниела Диянова Барсанова (майка)