Проф. Кантарджиев: Това е последната спокойна седмица по отношение на COVID-19

"Наблюдаваме фалшиво епидемично благополучие", подчерта той

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това заяви в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община. Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, категоричен бе той.

Проф. Кантарджиев допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, подчерта той.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на делта варианта. Важни са и за децата, като безвредността им е доказана, каза още той.

Той коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.