Проф. Кантарджиев: Обстановката в България може да се опише с три думи: завист, омраза, реваншизъм

Животът

27-06-2021, 13:51

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Сегашното ръководство на здравното министерство забави ваксинацията

Обстановката в България може да се опише с три думи-завист, омраза, реваншизъм. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред жители на великотърновското село Вонеща вода. Той поясни, че не е ангажиран с политика, но коментира намеренията на служебното правителство за демонополизация на НЗОК.
„Обясненията, че с демонополизацията на Здравната каса ще се подобри финансовото състояние на здравните заведения, а българите ще могат по-добре да управляват парите си за здравеопазване, са само сладки приказки", заяви проф. Кантарджиев.
„Фестивалите и съборите на открито не представляват опасност за дифузно разпространение на вируси", каза още Тодор Кантарджиев, който беше гост на Петропавловския събор за народно творчество. По думите му мерките, които трябва да бъдат взети сега са не затварянето и носенето на маски, а мерки за недопускане на „вносните варианти” на вируса. Според професора това може да стане с така нареченото секвениране на хората, идващи от чужбина чрез анализ на генетичния материал от PCR- тестовете. Специалистът подчерта, че е предложил тези превантивни мерки на сегашния министър на здравеопазването още на 21 май. Анализът може да покаже дали носителят на положителната проба е с британски алфа-вариант, който доминира в страната, или е носител на някои от другите – южноафрикански, делта-варианта от Индия или латиноамериканския.
По думите на проф. Кантарджиев към всички тях трябва да се подхожда с особено внимание. Специалистът посочи, че за такива анализи Центърът за заразни и паразитни болести се готви от три години.
„Имам чувството, че в момента такива варианти има и може би скоро това ще бъде оповестено”, подчерта Кантарджиев.
Той отбеляза, че така наречената трета игла се предвижда само, ако настъпи подобна мутация. Засега мутациите не изискват ново поставяне на ваксина. „Те са по-опасни затова, че се разпространяват по-лесно", посочи Кантарджиев.
В момента е най-важна ваксинацията, която трябва да обхване още по-голям процент от населението. За целта трябва да бъдат мотивирани и лекарите и здравните медиатори, тъй като лятото е най-доброто време за ваксинация

Заедно с проф. Костадин Ангелов той посети градовете Дебелец и Елена.
„Сегашният екип на Министерството на здравеопазването забави темповете на ваксинацията", коментира проф. Костадин Ангелов. Той даде пример със спирането на зелените коридори и повторното им пускане 24 часа по-късно с обяснението, че дават предимство на възрастните хора. Броят на ваксинираните граждани от тази група обаче не се е променил. Подобни залитания, включително и мотивационният клип, разпространен от МЗ, в които самият настоящ министър изразява съмнения към ваксините, е довел до спадане на темпа на ваксинацията.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че доверието трудно може да бъде възстановено, защото когато предишното правителство е работило за мерките за ограничаване на COVID, сегашният министър и неговата съветничка са обяснявали, че няма нужда да се удължава извънредната епидемична обстановка, че това е геноцид спрямо хората, а после са я удължили. Проф. Костадин Ангелов е категоричен, че подобни разнопосочни сигнали не водят до доверие сред хората.