МУ-Плевен e един от най-динамично развиващите се университети в България и в Европа

Това заяви проф. д-р Славчо Томов на тържественото откриване на новата академична 2020/2021 година

На тържественото откриване на новата академична 2020/2021 година ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов се обърна към 460 първокурсници с думите:

"Скъпи първокурсници,
Аз съм убеден, че вие сте направили правилния избор. С гордост мога да заявя, че Медицински университет – Плевен един от най-динамично развиващите се университети в България и в Европа. Нашето иновативно мислене, високите технологии, които въвеждаме в обучението и клиничната практика, е посветено единствено и само на вас, търсещите и мотивирани млади хора. Ще си позволя да посоча някои от нашите конкурентни предимства в обучението и научноизследователската дейност – VR студио за 360-градусово наблюдение в операционната зала, 3D студио за обучение в реално време, 3D медицинска маса за виртуални дисекции, виртуални зали със симулатори, възможностите на телемедицината, телепатологията и телехирургията, робот-асистирана хирургия. Само преди месец завършихме и пуснахме в експлоатация високотехнологичен интегриран интердисциплинарен операционен блок със системи за навигация и телехирургия в областта на специалностите уши-нос-гърло, онкохирургия и гинекология. Предстои да заработят едни от най-модерните в България лаборатории по геномика, 3D принтиране и биопринтиране. Мащабната инвестиция е направена по европейския проект за изграждане на Център за компетентност Леонардо Да Винчи по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.

Скъпи първокурсници,
Днес вие сте изправени пред едно от най-големите предизвикателства в живота си. Аз не искам да Ви заблуждавам и да Ви обещавам, че ще Ви бъде лесно. Напротив, въоръжете се с търпение и много сили, за да извървите трудния път на познанието!".