Георг Спартански с важни пояснения за новите заповеди на министър Ананиев

Кметът на Плевен е получил десетки запитвания от граждани

Георг Спартански е получил редица запитвания от граждани във връзка с новите заповеди на министър Кирил Ананиев, което го провокира да направи важни пояснения по темата.

"Днес, 01.05.2020, на сайта на Министерството на здравеопазването бяха публикувани поредните заповеди на Министъра, с които се отменя забраната за посещение на градски градини, паркове, планини, както и задължителното носене на предпазни маски за лице на открити публични места. В тази връзка и предвид на вече десетките запитвания на граждани как да тълкуват едни или други части от тези заповеди, е нужно да дам пояснения:

1. Считано от днес носенето на маски върху лицето НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на ОТКРИТИ ПУБЛИЧНИ МЕСТА - улици,паркове,площади, градини, спирки и т.н.
2. Задължението за носене на маски в ЗАКРИТИ ПУБЛИЧНИ МЕСТА ОСТАВА - в търговски обекти, учреждения, банки и пр.
3. Свободни за посещения, без ограничения са всички паркове, градини И ПЛАНИНИ.
Това означава, че могат да се посещават ВЕЧЕ не само от деца до 12 години, придружавани от родител/и или до двама възрастни роднини, както беше досега, а от ВСИЧКИ.
4. От падането на забраната по отношение на лицата следва, че парковете, градините и планините могат да се посещават и от спортуващите. Премахват се и ограниченията по отношение на маршрутите и вход- изходите в градските градини и паркове - стават достъпни в цялата им територия и по всички алеи.
5. От възможността да се ходи на планина следва, че ако не бъдат премахнати КПП край областните градове, към основанията за легално излизане от тях следва да се добави декларирането на разходка в планината.
6. Остава забраната в парковете и градините да не се сяда по пейките, в тревата, както и да се спазва при движение социална дистанция от поне 2,5 метра.
7. Вероятно ще има още много въпроси, но за пореден път ще кажа ЯСНО - не аз пиша текста на министерските заповеди, само изпълнявам същите съобразно задълженията си по закон. Разбира се, имам лично мнение по съдържанието на заповедите, както и по отношение на кръга от лицата, които засягат, но правомощията ми не включват разширяване или стесняване обхвата на тези заповеди, според моите лични предпочитания, т.е в случай, че ги харесвам/не харесвам.

Желая на всички здраве и спокойни почивни дни! Пазете себе си и околните!!! От всички нас зависи бъдещото развитие или снемане на забраните, свързани с извънредното положение, неговото ново удължаване или отмяна!!!", написа Георг Спартански на профила си във Фейсбук.