Георг Спартански: Заразата не е тръгнала от Буковлък

"Една случайност е, че се случва пак в Плевен", каза кметът по повод огнището в "Мизия 96"

"В Плевен има доста шивашки и трикотажни фирми, както и фирми с доста по-голям числен персонален състав от този на "Мизия 96". Техните работодатели са предприели необходимите мерки, но разберете, че един работник е в предприятието 8 часа, но 16 часа е извън него и негова отговорност са неговите социални контакти и хигиената, която поддържа - лична и в семейството си. Каквито и мерки да бъдат взети, няма гаранция, че няма да се случи. Една случайност е, че се случва пак в Плевен. Дано не съм лош пророк, но това може да се случи във всеки един български град, който има промишлени производства и цехове с голямо струпване на работници." Това заяви заяви кметът на Плевен Георг Спартански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Както вече стана ясно, Националният оперативен щаб и РЗИ-Плевен не смятат, че има нужда от карантина в Буковлък, но пък кметът на селото мисли, че то трябва да бъде затворено.

"Не е за първи път да има разнопосочност на изказванията на различни институции. Едното е виждане на кмета на селото, който е бивш полицай, познава си селото, познава си хората. От друга страна, имаме мнение на здравни специалисти", обясни Спартански.

По думите му решението дали да има блокада, може да вземе здравният министър, и на второ място директорът на РЗИ-Плевен, ако прецени. Според него на този етап блокада не се налага.

Кметът на Плевен допълни, че заразата не е тръгнала от Буковлък, а там има потърпевши. "Имаме една работничка, заболяла в цеха "Мизия 96, след нея още няколко, като в това число попадат и тези от Буковлък. И така стигаме до тази бройка 40-50 само от този цех, четири от които са от Буковлък. Нямам данни това заболяване да е привнесено отвън. Нямаме данни за заболели или вирусоносители, които са завърнали се гастарбайтери", заяви кметът на Плевен.

"Готов съм да изпълним всякакви мерки, които са необходими във връзка с динамично променящата се ситуация", категоричен бе Спартански.