Областният управител на Плевен Мирослав Петров подкрепи мисията на книгата "Останете живи"

"Не се поддавайте на адреналина на високите скорости, защото това може да коства човешки съдби", гласи част от посланието му

"Животът и възможността да го изживеем пълноценно е най-ценният дар, който получаваме с раждането си. Затова не бива да забравяме, че на пътя отговорността да съхраним този дар е на всички участници в движението, на всички нас. Не се поддавайте на адреналина на високите скорости, защото това може да коства човешки съдби! Не губете внимание, защото това може да преобърне нечий живот! Не надценявайте собствените си възможности, защото цената, която може да платите е изключително висока – да загубите собствения си живот или да отнемете нечий друг! Спазвайте закона за движение по пътищата, защото той е създаден, за да пази всички участници в движението! Пазете живота!"

С това послание областният управител на област Плевен Мирослав Петров подкрепи мисията на книгата "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата.

Само преди броени дни авторът на изданието Георги Стоянов бе отличен с Първа награда в категория "Журналисти и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност" на Деветите "Годишни награди за пътна безопасност". Оценката дойде от жури, съставено от представители на Фондация "Годишни награди за пътна безопасност", Главна дирекция "Охранителна полиция", Отдел "Пътна полиция", Съюз на българските автомобилисти, Български червен кръст, Министерство на транспорта, Държавно - обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и журналисти.

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Журналистът от Плевен Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

За няколко месеца кампанията, съпътстваща представянето на книгата, достигна до хиляди младежи от цялата страна. Призивът по време на срещите към всички тях е един-единствен: да бъдат отговорни, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя. "Останете живи" влезе в десетки училищни и общински библиотеки. като до момента събития бяха организирани във Варна, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Враца, Плевен, Смолян, Велико Търново, Царево, Приморско и др.

Мисията на книгата, призоваваща за разум на пътя, продължава и през 2020 година. Следващото й представяне ще бъде на 17 февруари в Добрич.