Георги Стоянов и книгата "Останете живи" с номинация за "Годишни награди за пътна безопасност 2019“

За девета поредна година ще отличaт най-добрите инициативи в областта на пътната безопасност

Георги Стоянов, автор и издател на книгата "Останете живи", е сред номинираните в категория "Журналисти и медии" на Деветите "Годишни награди за пътна безопасност 2019".

Едноименната фондация дава възможност на обществото да подкрепи номинираните във всички категории на конкурса и чрез онлайн гласуване. Вотът там е за "Награда на публиката" и ще продължи да 17 януари 2020 г. Може да гласувате тук: https://bit.ly/2PBqIQL

Церемонията по връчването на призовете ще се състои в края на януари 2020 г.

За девета поредна година Фондация "Годишни награди за пътна безопасност“ ще отличи най-добрите инициативи в областта на пътната безопасност, добрите практики, повишаване културата на пътя и предотвратяване на пътно-транспортните произшествия, като категориите са шест:

1. Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации
2. Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации
3. Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации
4. Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност
5. Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища
6. Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос (предотвратил пътен инцидент, участвал в спасяване на пострадали при ПТП или оказал помощ на такива хора)

Жури, състоящо се от представители на Фондация "Годишни награди за пътна безопасност", Главна дирекция "Охранителна полиция", Отдел "Пътна полиция", Съюз на българските автомобилисти, Български червен кръст, Министерство на транспорта, Държавно - обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и журналисти, ще оценява проектите в различните категории.

"Останете живи" вече е част от десетки училищни и общински библиотеки. До този момент книгата е представена пред хиляди ученици от цялата страна - организирани бяха събития във Варна, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Враца, Плевен, Смолян, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Пордим, Царево, Приморско, СОК "Камчия", Белене. Кампанията продължава през цялата настояща учебна година, а срещите и презентирането на книгата имат за цел да заострят вниманието на младите хора върху това, което е в техните възможности – да спазват правилата за движение по пътищата и като шофьори, когато станат такива, и като пешеходци, каквито са сега.

"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци.

Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

Повече за книгата може да намерите на официалната й фейсбук страница: https://www.facebook.com/ostanetezhivi/?epa=SEARCH_BOX