Проф. Горчев: Неправилно е да делим болниците на държавни и частни

По думите му единственият критерий при оценката им трябва да е качеството на болничната услуга

В студиото на „Денят започва“ по БНТ известният гинеколог и онколог проф. Григор Горчев коментира наложения мораториум върху нови лекарства и лечения, както и скоро разкритите измами с препродажби на онкологични лекарства. Той отбеляза, че е неправилно в обществото болниците да се делят на държавни и частни, а единственият критерий при оценката им трябва да е качеството на болничната услуга. Той обаче заяви, че държавата не е изградила и една съвременна болница за последните 25 години, заради което нишата е била заета от частни инвеститори.

Въпросът с мораториума върху лекарства трябва да се погледне от две гледни точки, заяви проф. Горчев. Той допълни, че е разбираема гледната точка на министъра на здравеопазването, който е финансист. Според него трябва да има бюдежтна рамка за бюджета на Здравната каса и заплащането в болниците.

"Държавата трябва да инвестира в нови болнични заведения, които ги няма на пазара, заради което частните инвеститори инвестираха в нови болници", каза проф. Горчев.

Той коментира, че в България са малко центровете, където се извършва цялостно лечение на онкологични заболявания. Той допълни, че липсата на контрол предполага появата на злоупотреби.

"Малко са центровете, които събират всичко в едно и се допускат съществени грешки по отношение на добрата практика в химиотерапията. Злоупотребата е неуспорим факт, така че има механизми, които трябва да се движат естествено и да се ограничи злоупотребата", допълни проф. Горчев.

Той се обяви и за по-строг контрол върху начина, по който се разтварят и разпределят лекарствата за химиотерапия и лечение на онкоболни. Той подчерта, че търговците се стремят да печелят и че скъпата химиотерапия има благотворен финансов ефект върху болниците, но е опасно, когато лекарите влязат в ролята на търговци.

"Както има мораторуим върху нови дейности, трябва да се реши да има система за разтвор на лекарства в клиниките по химиотерапия", посочи Горчев.

Известният гинеколог и онколог  подчерта, че освен преустрояване на клиничните пътеки, трябва да има и презчисляване на цената на лекарствата, защото 30% от бюджета на Здравната каса е предназначен за закупуването на лекарства. По думите му това е с десетина процента повече от средната стойност, която плащат европейските държави за лекарства.