Проф. Горчев: Лесно е човек да напусне държавата, но няма да е честно спрямо българския пациент

"Опитал съм какво е навън, но човек малко или много трябва да бъде патриот", сподели проф. Горчев

Хирургична операция извършена от... робот. От няколко години това е реалност, не фантастика. В Югоизточна Европа уникалната безкръвна интервенция е извършена за пръв път именно у нас, в България. От 8 години в Плевен екипите на проф. Григор Горчев оперират с помощта на робота "Да Винчи". В коридорите на болницата можете да срещнете друг робот, тръгнал … на визитация. Репортажът е на Нова телевизия и предаването "Събуди се".

Заради въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа, проф. Горчев е номиниран за наградата "Христо и Евлогий Георгиеви". Нова тв е медиен партньор на инициативата.

Именно робот е оперирал Дора. Остранени са матката и яйниците й. Няколко часа по-късно, жената вече се изправя и ходи. 2 дни по-късно - ще бъде у дома.

"Аз съм дошла от Бургас до Плевен само и само заради робота. Беше уникално! Не ме боли нищо”, споделя Дора Лазова.

Ето го и него - "Да Винчи", роботът оперирал Дора. Роботът, който оперира безкръвно. Ако не беше той, сега Дора нямаше да е тук, а в реанимация. Да лежи в болница 10 дни и да се възстановява още месец. А ето го и човекът, чийто команди "Да Винчи" изпълнява - проф. Горчев. Пионер във въвеждането на роботизирата хирургия. Не само у нас, а в цяла Югоизточна Европа.

"Това е хирургия на бъдещето, която вече набира пълна скорост. В Щатите е стандарт основно в гинекология, урология, коремна хирургия, докато в Европа все още изостава. Тя е малко по-консервативна. Представите си една клетка, в която аз съм във виртуалното прастранство, тоест 3D образа. Представете си моята глава е потопена в корема на пациента, това всичкото е 3D изображение и работя с тези джой-стикове, чрез които моите движения са предават чрез импулси на системата, на робота, който вече извършва тази интервенция”, обяснqва проф. д-р Григор Горчев от МБАЛ "Св. Марина", Плевен.

Това пък е Грег. Другият помощник на проф. Григор Горчев. Кръстен е на него. Помага му с визитациите, когато професорът е извън боллницата.

На въпрос "Как приемат пациентите на това?", проф. Горчев отвръща: "В началото доста стреснато, защото представете си една машинка върви между вас с един екран с образа на хирурга. После пациентите взеха да свикват с него и се чувстват много добре”.

Да бъде в крак с модерната хирургия обаче, за проф. Горчев не е достатъчно и затова той се е оградил с последователи. Млади специалисти, които искат да бъдат като него и да лекуват в България.

"Опитал съм какво е навън, знам какво е, но човек малко или много трябва да бъде патриот. Много лесно е човек да напусне държавата, но някакси няма да е честно спрямо българския пациент. Не смятам, че съм сгрешил и не съжалявам. Toва е моята мисия - да помагам на моите пациенти", сподели проф. Горчев.