Проф. Горчев: С Факултета по фармация Плевен застава стабилно на картата на България като университетски град

Мисия

04-04-2016, 15:05

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Новата учебна сграда е почти готова, остават довършителни работи

Ръководството на Медицински университет - Плевен коментира на пресконференция официалното решение на Народното събрание за разкриване Факултет по фармация и обяви Първи прием на студенти по специалността. 

"Денят 30 март е знаментален и ще остане сред паметните дати в историята на университета", така ректорът проф. Славчо Томов определи деня, в който бе официализирано откриването на факулета по фармация. Той добави, че новата учебна сграда е почти готова, остават довършителни работи по нея и за есента ще е готова. Предвижда се да сe обучават магистри по фармация, като определеният капацитет е 300 студенти. Първите 30 ще бъдат приети още тази есен.

"Академичният състав е подсигурен за първите две години за обучението. Това е може би най-трудният процес и най-важният. Хората са най-важният фактор във всяко едно начинание", отбеляза проф. Томов, който не пропусна да отбележи, че всички политически сили са застанали зад този проект.

Почетният ректор на МУ-Плевен проф. Григор Горчев изтъкна, че явно все още не се осмисля какво имаме вече в Плевен. "Това е нещо, за което само съм си мечтал. Разкриването на подобно нещо е много трудно предвид конкуренцията на другите градове", добави той. "Университетът става стабилен, различен и още по-авторитетен. Има голямо търсене от сега и голям интерес за тази специалност. Не само от кандидат-студенти в България, но и от чужбина. Плевен като универсистетски град и град на медицинското образование, бих казал на медицинския туризъм, с това си свое придобитие застава съвсем стабилно на картата на България. Тепърва ще берем плодовете на това, което се създава и тепърва ще говорим за този факултет. Toва е голям успех за града", отбеляза проф. Горчев.