Ралица Добрева: Боевете при Горни Дъбник са преломен етап в руско-турската война

Народният представител от ПП ГЕРБ присъства на тържествения ритуал по повод 140-та годишнина от боевете край Горни Дъбник

Народният представител от ПП ГЕРБ Ралица Добрева присъства на тържествения ритуал в Лавров парк по повод 140-та годишнина от боевете край Горни Дъбник в руско-турската освободителна война. Както вече писахме, събитието бе уважено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, делегации от Финландия и Руската федерация, представители на държавната и местната власт и граждани.

С панихида, отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, присъстващите се помолиха за спасение душите на загиналитеза Свободата на България. С венци и цветя гостите изразиха своята признателност за храбростта, самоотвержеността и воинския подвиг на героите.

След кратка музикална програма участниците в тържественото отбелязване на 140-та годишнина от боевете при Горни Дъбник се включиха в шествие – поклонение пред паметниците на участниците в руско-турската освободителна война в Лавров парк.

"Боевете при Горни Дъбник са преломен етап в руско-турската война, от който започва победният ход на освободителната армия. България с кръв плаща своята свобода. Дан в името на тази светла каузата дават с живота си хиляди руснаци, финландци, румънци, украинци и др. Войни, пред чиито героизъм вече 140 години българския народ признателно свежда глава. Имената на голяма част от тях остават незнайни, но доблестният им подвиг и сърдечната благодарност на поколения българи, ги обгръщат в слава и недопускат забвението за посегне на паметта им“, коментира народният представител Ралица Добрева след тържествения ритуал по повод 140-та годишнина от боевете край Горни Дъбник в руско-турската освободителна война.