Вицепремиерът Каракачанов се включи в тържествата за 140-та годишнина от боевете при Горни Дъбник

С венци и цветя присъстващите изразиха своята признателност за храбостта, самоотвержеността и войнския подвиг на героите

С тържествен ритуал в Лавров прк бе отбелязана 140-та годишнина от боевете край Горни Дъбник в руско-турската освободителна война. Събитието бе уважено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, делегации от Финландия и Руската федерация, областният управител Мирослав Петров , народни представители, представители на местната власт, общински съветници и граждани.

"Днес отбелязваме годишнината от една епична битка, която отваря пътя за превземането на Плевен и освобождението на България. Като българи никога не трябва да забравяме това. Но ако преди 140 години, свободата на България беше донесена на руските щикове, то в следващите 140 години свободата и неависимостта на България се крепеше на щиковете на българската армия“, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той се обърна с благодарност към българските военни, към посланика на Финландия Пайви Блинникка за това, че хиляди финландски синове са дали живота си за освобождението на България, към представителите на Руската федерация, в лицето на господин Иван Пивоварчук – управляващ консулството на Реската федерация в Русе, за това, че Русия е изпълнила своя християнски дълг към поробена България и към българската православна църква , че в молитвите си винаги споменава паметта на  загиналите за свободата на България.

С венци и цветя присъстващите изразиха своята признателност за храбостта, самоотвержеността и войнския подвиг на героите. След кратка музикална програма участниците в тржественото отбелязване на 140-та годишнина от боевете при Горни Дъбник се включиха в шествие – поклонение пред паметниците на участниците в руско-турската освободителна война.