Защо арестуваният Димитър Захариев продължава да е прокурор?

Главният прокурор Сотир Цацаров няколко пъти е искал уволнението на скандалния магистрат през последната година

Както вече знаете, арестуваха прокурор в Съдебната палата в София. Задържаният е Димитър Захариев от Плевенската окръжна прокуратура. Той обаче продължава да бъде прокурор.

Преди месец прокуратурата атакува групата на Камен Куката и Иво Бокса, но не намери връзка със Захариев. Малко след мащабната акция NOVA показа кадри от охранителни камери от пролетта на 2016 г. На тях се вижда как сребрист скъп автомобил минава през бариерата на местно предприятие в покрайнините на Плевен.

От колата слизат четирима – трима от тях са Камен Балбузанов-Куката, Иво Бокса и прокурорът Димитър Захариев. Според сигнал повече от година тримата мъже обикаляли предприятия и фирми в района на Плевен и налагали охраната си над тях. Нещо, за което прокуратурата е открила доказателства едва сега.

Връзките на прокурора с охранителната дейност бяха доказани и с документи. Той е участвал в собствеността на охранителна фирма, близка до Куката. Нещо, което самият прокурор Захариев, отрече. От спецпрокуратурата обаче се сезираха след излъчването на видеозаписите на прокурора с криминално проявените мъже от Плевен.

Захариев е задържан, докато съдът заседава срещу него по старото му дело от 2015 г. за натиск над свидетел по мегапроцеса „Октопод”. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви отново, че няколко пъти е искал уволнението на скандалния магистрат през последната година, но Висшият съдебен съвет и съдът не са уважили тези искания.

В Плевен спецполицаите са задържали и служител на дирекция „Изпълнение на наказанията” за заплаха над свидетели по същото разследване срещу Куката и Бокса за рекет и отвличане.

"Попитахме прокуратурата как такъв човек продължава да бъде прокурор години наред. Тук имаме две дела – за натиск над свидетел и за съпричастност към групата за охрана”, коментира в "Здравей, България" Марин Николов.

Какво още коментира той – гледайте във видеото.