Плевенският прокурор Димитър Захариев натискал свидетел да лъже по делото "Октопод"

Спрямо него е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция“ в размер на 3000 лв.

Срещу отстранения временно от длъжност плевенски прокурор Димитър Захариев има повдигнато и друго обвинение, съобщиха от прокуратурата. На 21.07.2015г. е повдигнато такова и за опит за принуда спрямо свидетел по наказателно производство / престъпление по чл. 143 ал.1 във вр. с чл. 18 ал.1 от НК /, освен това за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност /престъпление по чл. 338 ал.1 от НК/.

През месец април 2015г. в гр. Плевен прокурор Захариев е направил опит да принуди свидетел да лъжесвидетелства по т.нар. дело "Октопод", като употребил за това заплашване. Димитър Захариев принуждавал този свидетел да се отрече от предходните си показания по същото наказателно производство и пред надлежен орган на власт – пред Прокуратурата на Република България да набеди наблюдаващия прокурор по делото "Октопод“ в престъпление против правосъдието. Димитър Захариев заплашвал свидетеля, че ако не лъжесвидетелства и не набеди в престъпление наблюдаващия прокурор по делото "Октопод“, ще му бъдат повдигнати обвинения, в това число и за убийство, ще бъде задържан в ареста и ще му бъде съсипан животът и бизнесът. Действията по разследването са предотвратили настъпването на предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици.

При извършване на действия по разследването, касаещо горното престъпление, е било установено, че прокурор Захариев е държал в багажника на автомобила си законно притежаваните от него оръжия и боеприпаси – пистолет м.“GLOСК“ и пистолет "BERETTA“ и 86 бр. патрони за тези оръжия, без да е взел необходимите мерки за сигурност. Съгласно закона огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи устройства. Лицата, получили разрешение за носене на оръжие са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им. Поради това е повдигнато обвинение на Захариев и за престъпление по чл. 338 ал.1 от НК.

Спрямо Димитър Захариев е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция“ в размер на 3 000 лв.

Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняването на Захариев е на основание чл. 230 от Закона за съдебната власт – "В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство".

Разследването се провежда от специализирано звено "Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.