Сотир Цацаров: Прокурор Захариев е задържан за участие в престъпна група

Арестуван е и служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – Плевен заради заплаха за убийство

Брифинг по повод на задържането на прокурор Димитър Захариев от Плевен дадоха от прокуратурата. 

"Днес в Съдебната палата и в Плевен паралелно бяха извършени две задържания. В Съдебната палата служители на Бюрото по защита, действащи в изпълнение на прокурорско постановление на прокурор от Специализираната прокуратура и на мое писмено разпореждане, задържаха прокурор Димитър Захариев, прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен. В същото време специално сформирана група на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – Плевен задържа служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. И двамата са транспортирани към следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са им повдигнати обвинения“, посочи Цацаров.

По думите му обвинението срещу Захариев е в участие в организирана престъпна група, членовете на които са задържани при акция на Специализирана прокуратура град Плевен. 

"Що се отнася до служителя на Главна дирекция „Охрана“ , обвиненията срещу него са за участие в същата престъпна група и за отправяне на преки заплахи към служител - негова колежка на ГД „Охрана“, за живота на съпруга ѝ, ако той продължава да свидетелства по това дело. Тези деяния са с изключително висока степен на обществена опасност“, съобщи главният прокурор. Конкретните думи, които е изрекъл пред множество очевидци са били: "Ти няма ли да почерпиш, че ще ставаш вдовица? Куката като излезе от затвора ще убие мъжа ти."

"Това е послание, изречено с чувство на тотална безнаказаност", отбеляза Цацаров.

Шeфът нa cпeцпpoĸypaтypaтa Ивaн Гeшeв пък разкри, че от края на декември са cъбиpани дoĸaзaтeлcтвa.

Според Цацаров Димитър Захариев е подсъдим и пребиваването му в Съдебната палата беше използвано, за да бъде задържан. "Това не е попречило на участието му в делото, по което е подсъдим. На 23 юли 2015 г. ВСС го отстрани от длъжност по мое предложение. На 26 април 2016 г. аз внесох още едно предложение във ВСС, което касаеше освобождаването му от длъжността прокурор, тъй като се оказа, че за времето, в което той е бил отстранен от длъжност, той е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма, и е осъществявал търговска дейност, въпреки това, че е продължавал да бъде прокурор“, посочи Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му на 29 декември 2016 г. срещу Захариев е внесен обвинителен акт. "Той е обвинен в упражняване на принуда, при условията на продължаващо престъпление. Част от деянията са по отношение на свидетел и са свързани с принуда към него за депозиране на показания, както и сигнали и оплаквания срещу прокурор, обвинен е и в нарушаване в правилата за държане на огнестрелно оръжие, както и държане на средства за смущение на радиоефира без да има разрешение за това“, съобщи той.

Цацаров не пожела да спомене името на втория задържан, служител в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – Плевен.