ДАЗД даде старт на кампанията "Не на насилието", Невяна Владинова е лице на кампанията

Спорт

19-09-2024, 15:25

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

„Повече деца в спортните зали означава по-малко деца, които да имат време да се занимават с вредни неща", категорична е шампионката по художествена гимнастика.

Държавната агенция за закрила на детето стартира Национална кампания срещу насилието над и между деца „Бъди смел, бъди добър!“. Събития в цялата страна ще съпътстват кампанията на ДАЗД. Основната цел е да се променят обществените нагласи и да се постигне нулева толерантност към всякакъв вид насилие над и между деца.

Към настоящия момент са в процес на създаване видеопослания от известни личности към деца за вредата от насилието, за негативните последствия от проявена агресия, за важността на добротата, за онлайн безопасността, за спорта и изкуството. В посланията се включват олимпийски, световни и европейски шампиони, сред които Ивет Горанова, Боряна Калейн, Кимия Ализаде, Станимира Петрова, Мико Кузманов и др.

По време на кампанията ще бъде организиран спортен празник за децата във всички общини в страната. Ще бъде обявен и детски конкурс за есе и фотография на тема: „Светът е по-добро място без насилие“. Също така емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени с мотото на кампанията. Ще бъдат засадени и дръвчета с посланията на кампанията.

„Вярвам, че като общество сме единни, че агресията и насилието няма място в живота на никое дете. Необходимо е точните послания да стигат до децата и възрастните, така че всички заедно да не позволим да съществува насилие над и между децата. Да покажем на децата, че агресията не води до нищо добро. Това е основната цел на кампанията. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и ще вземат участие в събитията, защото благосъстоянието на българските деца е наша обща кауза“, заяви д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД и допълни, че от началото на годината до 1 септември обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД са над 19 хиляди и триста. Над 1400 са подадените сигнали за дете в риск и близо 7500 са консултациите за психологическа подкрепа, в това число и на деца и на възрастни.

Вицепрезидентът на българската федерация по художествена гимнастика и едно от златните момичета на България Невяна Владинова подкрепи кампанията „Бъди смел, бъди добър!“ и призова децата да спортуват повече, защото именно спорта възпитава добродетели като отговорност, дисциплина и емпатия.

„Повече деца в спортните зали означава по-малко деца, които да имат време да се занимават с вредни неща, категорична е шампионката по художествена гимнастика", която е лице на кампанията.