Окръжна прокуратура - Плевен ръководи досъдебно производство за катастрофата, при която загина дете и бе ранена жена

Новините

25-10-2023, 12:38

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Окръжна прокуратура - Плевен ръководи досъдебно производство за катастрофата, при което загина дете и бе ранена жена

Окръжна прокуратура - Плевен води досъдебно производство във връзка с настъпилото  пътнотранспортно произшествие, при което загина 5-годишно дете и пострада една жена. Досъдебното производство е образувано по чл. 343, ал.4, вр. ал.3, б. „б“ от НК, за причиняване по непредпазливост на смърт на едно лице и средна телесна повреда на друго лице.

Инцидентът е станал на 23.10.2023 година, около 21:30 часа, на пътя гр. Плевен – гр. Долна Митрополия, след село Опанец. 30-годишен мъж, управлявайки лек автомобил „Фолксваген“, при навлизане в остър десен завой губи контрол над МПС, напуска пътното платно вляво по посоката на движението му и се удря в крайпътно дърво в дясната странична част. В автомобила са пътували още трима души - на предна дясна седалка – 30-годишен мъж, а на задната седалка – 5- годишно дете (единствено дете на водача) и 21-годишна жена. Детето, жената и водачът са били без предпазни колани. При огледа на местопроизшествие е установено, че превозното средство не е бил оборудвано с детско столче. В резултата на катастрофата на детето е причинена черепно-мозъчна травма, на жената травма на главата. Водачът и пътникът на предната седалка са с леки наранявания.  Детето е откарано в болница, където по–късно е починало.

По образуваното досъдебно производство е извършен оглед на местопроизшествие. 30-годишният водач е изпробван за наличие на алкохол в кръвта, при което уредът е отчел концентрация от  2.33 промила. Взета му е кръв за медицинско изследване. Направен му е тест за употреба на наркотици, резултатът от който е отрицателен. Притежаваното от водача свидетелство за управление на МПС е отнето.

По делото предстои да се разпитат свидетелите, да се  назначават експертизи и да се събират други доказателства за установяване на причините, довели до пътният инцидент.

Действията по разследването продължава под ръководството на Окръжна прокуратура - Плевен.