С военен ритуал и панихида Плевен почете 146-ата годишнина от Третия щурм за Освобождението на града (СНИМКИ)

Мисия

12-09-2023, 15:13

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На почетен караул бяха военнослужещи от Плевенския гарнизон

С паметен ритуал пред Костницата в Скобелевия парк беше почетена 146-ата годишнина от Третия щурм за Плевен по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. На почетен караул бяха военнослужещи от Плевенския гарнизон. Присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, общински съветници, представители на Регионалния военноисторически музей, на организации, граждани.

В памет на загиналите в най-драматичния и кръвопролитен щурм за Освобождението на града руски и румънски воини панихида свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

Много пъти съм говорил пред тази светиня и винаги се вълнувам, но ще повторя отново, че с чест и достойнство трябва да съхраняваме историческата си памет такава, каквато е и каквито са неоспоримите факти за миналото. Именно тя ни прави нация и ни осигурява бъдеще, каза в словото си по повод годишнината Георг Спартански. Затова всеки опит за спекулиране с реалните събития и участниците в тях е знак за политическа безпомощност и конюнктурна игра в полза на различни господари. Нека не забравяме, че Плевен и България са освободени от османско владичество от Руската многонационална и Румънската армии. Костите на героите, отдали живота си за нашата Свобода, не са разделени по етническа принадлежност, почитта ни към всички е една. Нека не позволим паметта за историята да ни разделя и нека не рушим мостове, за да можем да гледаме децата си в очите, оставяйки им неопетнена историята ни, призова Георг Спартански.

В знак на признателност участниците в ритуала положиха венци и цветя пред Костницата.