Над 40 пациенти потърсиха консултация с хематолозите на "Сърце и Мозък" в дните за безплатни прегледи

Животът

23-08-2023, 11:26

Снимка:

"Сърце и мозък"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Първоначално планираната дата бе само една, но поради огромния интерес и списъците с чакащи желаещите бяха преглеждани допълнително в още четири дни

"Един от големите проблеми на българина, що се касае до неговото здраве, е страхът от профилактични прегледи. Затова и като лекар, и като гражданин съм убеден, че дните за безплатни прегледи са изключително полезна инициативаи те трябва да имат регулярно присъствие в здравния ни календар."

Мнението е напроф. Бранимир Спасов - един от водещите хематолози в България и началник на Клиниката по хематология във високотехнологичната "Сърце и Мозък" - Плевен. В рамките на 5 дни той и екипът му преглеждаха безплатно в обявени от клиниката Дни за безплатни прегледи. Първоначално планираната дата бе само една, но поради огромния интерес и списъците с чакащи желаещите бяха преглеждани допълнително в още четири дни.

"Самите ние не очаквахме такъв голям интерес. За да бъдем коректни към всички пациенти, доверили се на клиниката и на болницата, изготвихме допълнителен график и преглеждахме безплатно на практика не един, а 5 дни. Равносметката е следната: проведени консултации за второ мнение или първичен преглед на над 40 пациенти от Плевен и населени места отцяла Северна България. При някои пациенти установихме здравословни проблеми от компетентността на различни специалистии те бяха насочени незабавно към съответните клиники за консултации", информира проф. Спасов.

Възрастта на пациентите, потърсили хематолозите на "Сърце и Мозък" по време на инициативата, е в широки граници–от20 до 80-годишни, сразлични здравословни проблеми.

"Съществуват многобройни нарушения на кръвта и навременното им установяване е от значение за ефикасното лечение.Пациентите, които консултирахме по време на безплатните прегледи,могат да бъдат разделени надве основни групи – с анемии и такива със злокачествени заболявания – лимфоми, левкемии, еритремии и тромбоцитемии. Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта и се характеризира със симптоми като умора, безсилие, виене на свят или сърцебиене. Това е проблем, който задължително изисква обстойно разглеждане. У нас наблюдаваме и т.нар. скрита заболеваемост –много хората не посещават медицински специалист и при тях този здравословен проблем остава скрит. Затова профилактичните прегледи са от ключово значение", коментира проф. Спасов.

По отношение на анемиите началникът на Клиниката по хематология посочи като пример желязо-дефицитната анемия: "Откриваме я предимно при жените. При това състояниев кръвта има недостатъчно количество червени кръвни клетки (еритроцити),които да пренасят кислород към тъканите и органите на организма. Както показва и наименованието, този тип анемия се дължи на недостиг на желязо в организма, а без желязо не може да се синтезира молекулата на хемоглобина. При пациентите с желязо-дефицитна анемия важен маркер, който често се пренебрегва, а задължително трябва да бъде изследван, е серумният феритин. Освен намаленото серумно желязо се наблюдава и понижен серумен феритин, докато болните с нормални или повишени стойности на феритина, в комбинация с намаленото серумно желязо, най-вероятно страдат от анемия, дължаща се на хронично заболяване. Стандартният подход на колегите за лечение при желязо-дефицитната анемия е изписването на лекарствен препарат, съдържащ желязо – т.е. се лекуват последиците без да се търси първопричината. А тя обикновено е загуба на кръв от гениталиите или червата. Затова, когато става въпрос за желязо-дефицитна анемия, хематолозите на практика сме последните необходими експерти – нашите пациенти имат нужда първо от акушер-гинеколог, ако са в по-млада възраст, и от гастроентерологили уролог, ако са в по-напреднала, за да се установи причината за появилото се кървене.Винаги съветвам пациентите да не подценяват анемията като проблем, но категорично съмпротив безразборното изписване на железен препаратв тези случаи."

Относно втората група консултирани пациенти -тези с лимфоми, еритремии итромбоцитемии, проф. Спасов отбеляза, че повишеното производство на тромбоцити означава риск отобразуване на тромбоза някъде в тялото, с всички произтичащи от това последици за здравето на пациента.

"При тромбоцитемията почти няма симптоми, човек се чувства добре и едва когато се наложи да се оперира или изследва по някакъв повод, се установява наличието на този здравословен проблем“, споделя специалистът.И обобщава накратко впечатленията си от проведените прегледи:

"Общопрактикуващите лекари, когато установят раздвижване в кръвните показатели, търсят консултация с хематолог. Медицинските специалистивинаги се допитват до нас, когато констатират патологично отклонен левкоцитен брой или друг проблем в кръвните показатели. Радвам се, че сме спечелили доверието на пациентите и съм убеден в полезността на дните за безплатни прегледи. Убеден съм, че трябва да бъдат практика за всяка клиника и болница."

Инициативата на Клиниката по хематология в "Сърце и Мозък" - Плевен предстои да бъде надградена – до болницата са постъпили заявки за изнесени хематологични прегледи в региона. Потвърдените посещения на екипа към момента са за Ловеч, Троян, Велико Търново, Враца, Севлиево, Видин и Русе.

За повече информация и предварително записване: 064 678 400 или [email protected]