БАН представя проект за нова пощенска карта в чест на Светлин Русев

Животът

18-05-2023, 15:56

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието ще се състои на 19 май, от 11:00 ч., в Българската академия на науките

Българската академия на науките (БАН), Съюзът на българските филателисти, Гражданско общество в Плевен и Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" ще представят проект на "Пощенска карта 90 години от рождението на Светлин Русев", съобщи пресцентърът на БАН.

Събитието ще се състои на 19 май, от 11:00 ч., в Българската академия на науките (ул. "15-ти ноември" 1) по повод предстоящото официално отбелязване на 90-ата годишнина на твореца.

Академик Светлин Русев (1933-2018) е едно от най-интересните и значителни явления в духовния живот на нашето време - като личност и творец. Изминатият от него път е забележителен не само като образец за развитието и израстването на един от най-големите ни живописци, но и като феномен, показателен за голяма част от българските интелектуалци. Светлин Русев е избран за академик на Българската академия на науките през 2003 г.

Домакин на събитието ще бъде акад. Юлиан Ревалски, а специални гости на представянето ще са принц Майкъл Джордж Чарлз Франклин от Кент, княз Никита Лобанов-Ростовски, официални и академични лица.

Проектът на "Пощенска карта 90 години от рождението на Светлин Русев" ще бъде представен от художника Яна Анева.