Благотворителна изложба в подкрепа на МУ-Плевен се открива на 24 ноември

За по-малко от два месеца МУ-Плевен успя почти да изгради нов покрив след пожара от 29 септември, който унищожи стария

На 24.11.2021 г., сряда, от 17:30 ч в Арт Център – Плевен се открива благотворителна фотографска изложба в подкрепа на Медицински университет – Плевен. Автор на творбите е д-р Нели Стефанова, а темата е „България е в малките ми дни …(с любов!)“.

За по-малко от два месеца Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) успя почти да изгради нов покрив след пожара от 29 септември, който унищожи стария. За кратък период са изхвърлени близо 300 т отпадъци от унищожената покривна конструкция, чийто реален размер е 1360 кв. м.

Нанесените щети от пожара на покрива се покриват от застраховката, но има много косвени разходи, свързани с възстановяване на унищожените дисекционни зали и вивариума в катедрата по анатомия, зала „Авицена“ и други. Част от тези съпътстващи разходи ще се покрият от събраните дарителски средства, достигащи размер от 35 000 лв. Ректорът проф. Добромир Димитров коментира дарителската кампания така: „За нас е важно, че броят на дарителите надхвърля 130 и непрекъснато се увеличава. Защото това са хората, които носят нашия университет в сърцето си, независимо дали са тук или в различни точки от страната и по света. Имаме дарители – наши възпитаници от три континента, което е доказателство, че любовта към нашата Алма Матер е за цял живот.“

Ръководството на МУ-Плевен изказва огромна благодарност на регионалния клон на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, които безвъзмездно предложиха експертна оценка и консултиране по отношение на проекта за изграждане и възстановавяне на покрива на висшето училище.

Сградата на Медицински университет – Плевен е една от емблематичните за града с висока архитектурна стойност. Основният камък на внушителната сграда – първоначално това е Мъжката гимназия в града - е бил поставен по времето на управлението на кмета Иван Миндиликов (1924 г.), който е един от най-успешните градоначалници.