Първокурсниците курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски" ще положат клетва на 1 октомври

Най-важното събитие за всеки военнослужещ е полагането на военна клетва. На 1 октомври / петък/ първокурсниците курсанти от ВВВУ "Георги Бенковски" ще произнесат „Заклех се!“ за вярна служба към род и Родина!

От 49 бъдещи офицери от ВВС , клетва ще положат 47 /останалите 2-ма курсанти са с положена клетва/. От тях 15 започнаха обучението си по специализация „Летец-пилот“ и 34 по специализации: „Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение)“, „Летателни апарати и авиационни двигатели“, „Летищно осигуряване“, „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“.

8 са девойките, които ще усвояват основните авиационни специализации, от които 2 – „Летец-пилот“, 1 –„РВД“ и 5 в инженерните специализации.

На церемонията по полагане на военна клетва се очакват гости от Министерство на отбраната, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, от структурите на Българската армия, авиационни организации, областната и общинска администрация, военно- родолюбивите и партньорски организации. И разбира се, най-емоционално съпреживяващите ритуала- родители и близки на курсантите!

Гостите на ритуала ще имат възможност да видят и реновираният корпус А / покривна конструкция, подмяна на дограма и външна изолация/, за който Министерство на отбраната отпусна 799 293 лева. Отремонтирани са покрива и баните в курсантския корпус за 456 092 лева , обезпечени също от Министерството. Така постепенно се подобрява инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“ след възстановяването му през 2020 г.