Отборите на МУ-Плевен със спортни отличия от Националната универсиада

В град Стара Загора се проведе Национална универсиада, в която участие взеха отборите със студенти на МУ-Плевен, подготвени от преподавателите от катедра "Физикална медицина, рехабилитация, ерготерапия и спорт".

Представителният отбор по волейбол-жени на МУ-Плевен победи с категоричния резултат 3:0 тима на МУ-София в първия ден от надпреварата. По този начин се класира във финалната четворка. На следващия ден в полуфинална среща състезателките на МУ-Плевен се изправиха срещу съперничките си от УНСС - София и след оспорвана игра отстъпиха с 3:1 гейма. В последния ден в мач за третото място с отбора на СУ "Климент Охридски", въпреки положените усилия, нашите момичета загубиха борбата за бронзовите медали. Така в крайното класиране отборът зае четвърто място, което е много добро постижение за младия тим.

В състезанието по тенис на маса от Националната студентска универсиада отборът на Медицински Университет - Плевен жени беше представен от състезателките Виктория Стефанова (1 курс „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“) и Каеде Коджима (1 курс „Медицина“). В надпреварата на двойки-жени двете спечелиха бронзовите медали след представителките на Национална Спортна Академия - София (първо място) и Двойката на Софийски Университет (второ място). В смесените двойки Виктория Стефанова, съвместно с представителя на Великотърновския Университет Шенол Ебазер, спечелиха Сребърните медали отстъпвайки единствено на двойката на Национална Спортна Академия, в чийто отбор се състезава европейската шампионка на двойки жени от 2017 година.

Сектор „Спорт“ на МУ-Плевен е бившият център „Физическо възпитание и спорт“, създаден първоначално през 1974 г. От 2006 г. секторът по спорт е част от структурата на катедра "Физикална медицина, рехабилитация, ерготерапия и спорт". От 2017 г. Ръководител на сектора е доц. Искра Стефанова Илиева, д.п. В момента научно – преподавателският състав на сектора включва двама доценти, един асистент и трима преподаватели. От началото на създаването на сектора (центъра) е защитен един дисертационен труд за научната степен „доктор“. Придобити са две академични длъжности „доцент“. Секторът разполага с много добра закрита и открита спортна и материална база, в която се провеждат практическите занимания със студенти от I-ви до IV-ти курс във всички специалности на университета, по учебната дисциплина „Физическо възпитание и спорт“ и цялостната спортно-тренировъчна и състезателна дейност.

През 2013 година е открит изцяло ремонтираният и материално осигурен спортен комплекс „Проф. д-р Недко Кючуков“ (в памет на основателя на висшето училище и негов първи ректор). По този начин се дава възможност на студентите да придобият и усъвършенстват практически умения и навици в спортове като баскетбол, волейбол, футбол, тенис на корт, тенис на маса, бадминтон, културизъм, аеробика, спортно катерене и др.