Две церемонии за младите български и чуждестранни лекари от Випуск 2020 и 2021 организира МУ-Плевен

Общо 200 са дипломираните български и чуждестранни млади лекари

 На 28 и 29 май 2021 г., петък и събота, дворът на Ректората на МУ-Плевен ще се превърне в сцена на две тържествени церемонии по връчване на дипломите на общо 200 дипломирани български и чуждестранни млади лекари от Випуск 2020 и Випуск 2021 на МУ-Плевен.

Младите лекари от 42-тия пореден випуск на Факултет „Медицина“ са се дипломирали още през м. декември 2020, но поради извънредното положение в страната не успяха да получат тържествено своите дипломи. Това ще се случи на тържествена церемония на 28 май 2021 г., петък, от 11.00 ч.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 83 абсолвенти придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Средният успех на Випуск 2021 млади лекари е много добър 4.89 с 24 отличници. За висок успех дипломантите ще бъдат наградени с плакети, луксозни дипломи и някои пособия, с които да започнат лекарската си практика. Един от отличниците на випуска д-р Васил Нейков ще поздрави своите колеги и ще отговори на приветствията на академичното ръководство.

Химнът на академичната общност Gaudeamus и музикален поздрав за дипломантите ще изпълнят Общински хор „Гена Димитрова“ с ръководител Анелия Дечева. Специален поздрав към чуждестранните дипломанти и техните семейства ще поднесат и изпълнителите от Танцова формация „Веселяци“.

На 29 май 2021 г., събота, от 12.00 ч ще се дипломира тържествено и Випуск 2021 чуждестранни лекари. Общият брой на абсолвентите от англоезичен курс на обучение е 110, от които близо 70 ще присъстват на церемонията със семействата и приятелите си. От тях 15 са отличници, а средният успех на випуска е много добър 5.04. Младите чуждестранни лекари са граждани на 11 страни – Великобритания, Германия, Индия, Ирландия, Белгия, Испания, Италия, Нигерия, Швеция, Португалия и Япония.

Чуждестранните лекари, които ще присъстват на церемонията, са поканили своите родители и близки, за да станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за поредна година по традиция, ще се изпълни специален ритуал, заимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия.

Медицински университет - Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2021 година е 18-ият пореден.