Проф. д-р Григор Горчев: Най-важното е общинските болници да задържат медицинските специалисти

Тези болници са основата, върху която стъпва здравната ни система, коментира той пред местни жители

"Правителството на Бойко Борисов промени системата на плащане към общинските болници по време на пандемия. Осигури и допълнително финансиране с цел гарантиране на възнагражденията на медицинските специалисти, за да може здравната система да преодолее кризата. Най-важното е общинските болници да задържат медицинските специалисти. Това става със стабилни доходи, спокойствие и сигурност. Тези болници са основата, върху която стъпва здравната ни система.", заяви проф. д-р Григор Горчев на среща с жителите на Белене.

Той посочи, че един от механизмите е осигуряване на кадри още от студентката скамейка с договорни отношения – идея, по която вече се работи. Другият опира до менажерски подход от страна на ръководството на болницата – развиване на клиники, които не изискват голям ресурс и такива, които са първа важност на жителите на общината. В същото време търсене на подкрепа от страна на правителството с цел модернизация на диагностиката и лечението.

Домакин ма срещата бе кметът на община Белене Милен Дулев. Присъстваха още д-р Бистра Павловска, общински ръководител на ГЕРБ в Белене и председател на Общинския съвет в града, Мирослав Петров, проф. Димитър Господинов и Десислава Панталеева.