Как работи новият център в Плевен, който ще обслужва пет области? (Видео)

Един човек би могъл да помогне на трима пациенти

Само за две седмици хора от Плевен събраха средства и закупиха пълни комплекти за извличане на кръвна плазма. Те ги дариха на центъра по кръводаряване в града. В края на миналата седмица апаратурата заработи и вече приема първите преболедували COVID-19, които желаят да дарят кръв. Центърът ще може да обслужва болници от пет области.

"Когато обявихме, че в първия етап са необходими 30 000 лв., имаше хора, които даряваха и по десет лева. Те знаеха, че има смисъл и бяха уверени в „Ротари клуб”, че парите ще стигнат до целта. Така, за първите три дни събрахме над 30 000 лева, с които успяхме да закупим необходимата апаратура”, каза инициаторът на кампанията Николай Савов в сутрешния блок на Нова тв.

Директорът на центъра по кръводаряване в Плевен д-р Анелия Цочева обясни, че желаещите да дарят трябва да предоставят положителен PCR тест, от който да са изминали 40 дни.

"Човек трябва да е здрав, да не приема медикаменти и да отговаря на всички условия”, допълни тя.

Д-р Цочева допълни, че първите хора, които са заявили желание да дарят, са го направили напълно безвъзмездно. „Един човек би могъл да помогне на трима пациенти. Всеки може, идвайки тук, да сподели за кой свой близък иска да дари”, поясни още медикът.

Кампанията на „Ротари клуб” продължава, а целта е да се закупят два модерни дарителски стола и консумативи.