Тази година бележим спад в пътните инциденти както със загинали, така и с ранени

Пандемията промени сериозно навиците на хората не само у нас, а и по света

Тази година бележим спад в пътните инциденти както със загинали, така и с ранени. Около 16% е спадът на тежките пътни произшествия, с 18% е спадът при ранените и най-големият спад е при загиналите в сравнение със същия период миналата година - над 30%, това съобщи в Сутрешния блок на БНТ Росен Рапчев, експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

По думите му това е резултат от редица различни причини и мерки, които са предприети, но трябва да се отбележи, че пандемията промени сериозно навиците на хората не само у нас, а и по света. "Интензивността на движението в двата тежки месеца, в които имахме ограничение за придвижване, беше много малка, което оказа влияние на броя на пътните инциденти. Хубавото е, че сега, когато трафикът е съизмерим с този период от предишните години, все още сме под границата, която отчитахме миналата година", отбеляза Рапчев.

Той припомни, че всеки участник в движението - водач на МПС, велосипедист, пешеходец, дори пътник, има сериозните задължения, които трябва да спазва. Интересното е, че с годините интензивността на живота стана изключително висока и хората сякаш забравиха, че участието в движението по пътищата е много сериозна отговорност. Трябва да забавим темпото си в ежедневието и да сме много отговорни, дисциплинирани и внимателни на пътя.