Военновъздушната учебна база вече разполага с лаборатория за обслужване на катапултните седалки

Военновъздушната учебна база разполага вече с лаборатория за обслужване на катапултните седалки

Във Военновъздушна учебна база бе официално открита лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолет Пилатус РС-9М.

В изпълнение на договор със завода производител на самолет РС-9М от края на 2018 год., за нуждите на Военновъздушните сили бе осигурено необходимото оборудване и резервни части за изпълнение на две и шест годишно обслужване на седалките. За целта в ескадрилата за "Периодично обслужване и войскови ремонт" на Военновъздушна учебна база – гр. Долна Митрополия бе оборудвана лаборатория, в която е разположено оборудването за извършване на необходимите тестове и проверки на агрегати от катапултните седалки.

Седем военнослужещи от инженерно-техническия и летателен състав преминаха през необходимото обучение, което се проведе завода производител на седалките - "Мартин Бейкър" в Лондон. В рамките на три седмици те преминаха през теоретично и практическо обучение, което завърши с полагане на изпит и издаване на сертификати за правоспособност.

С разкриването на тази лаборатория ще бъдат спестени финансови средства и време, тъй като до момента тези регламентни дейности се извършваха в завод "Пилатус" - Швейцария, което отнемаше около шест и повече месеца за един комплект седалки.