Военни от Долна Митрополия участват в учение на зенитен полигон "Шабла"

Военнослужещите от авиобазата са част от екипа за подготовка, ръководство и контрол на стрелбите

Военнослужещи от Военновъздушна учебна база - Долна Митрополия участват в подготовката, осигуряването на безопасност и провеждането на бойни стрелби на зенитния полигон на ВВС "Шабла". В учението, което започва от днес, 26 май, и ще продължи до 12.06.2020г., ще се включат формирования за противовъздушна отбрана от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Военнослужещите от авиобазата са част от екипа за подготовка, ръководство и контрол на стрелбите. Майор Спас Геров – началник на сектор "ПВО" е технически посредник на рубежа за безопасност, капитан Димитър Нановски – младши експерт в сектор "ПВО" е технически ръководител на стрелбите на стрелците-зенитчици от ВВС, а осигурител е старшина Валентин Ганчев – старши специалист I степен по ТО в сектор "ПВО". Майор Геров е ръководител и на групата за работа с аварирали и нестартирали ракети, в състава на която е включен и капитан Нановски. След предварителната подготовка графикът на ученията предвижда да се проведе курс на стрелците-зенитчици от щатните разчети от състава на ВВС за провеждане на бойни стрелби с ПЗРК "Стрела-2М". Той включва теоретични занятия и практически тренировки. Ръководител на курса е майор Геров, а преподавателският състав включва капитан Нановски и старшина Ганчев.

Командирът на Военновъздушната учебна база - полковник Петър Банков организира предварителната подготовка на военнослужещите от сектор "ПВО" на „Център за обучение и подготовка“ с акцент на противоепидемичните мерки, на спазването на изискванията за безопасност при провеждането на стрелбите и правилата за използване на ЗП на ВВС-Шабла.

Експерименталните и бойни стрелби  по въздушни и наводни цели с авиационни формирования от ВВС ще се проведат от 08.06. до 11.06. 2020г., като през този период участъците около местата на учението край Шабла се обявяват за „временно опасни” и се въвежда ограничение на движението.