"Росатом" подписа меморандум с "Фраматом САС" и "Дженерал Електрик" за АЕЦ "Белене"

Това съобщиха от руската компания

"Росатом" подписа меморандум за разбирателство по проекта АЕЦ "Белене" с "Фраматом САС" (Framatome SAS) и  "Дженерал Електрик" (GE Steam Power), съобщиха от руската компания.

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров – първи зам.-генерален директор и директор на отдела за развитие и международен бизнес на "Росатом", Фредерик Лельовр -  старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

Компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle,  и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за ключов партньор с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси за българската атомна електроцентрала.

„Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене", каза Кирил Комаров.

"Росатом", Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро-ядрена корпорация.

„Росатом“ вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш"-2 в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви"-1 във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет.