Процедурата с избора на инвеститор за АЕЦ "Белене" никога не е била спирана

Пет компании имат интерес към проекта

Процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ- Белене никога не е спирана, но се бави, обяви на парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава tribune.bg.

"В настоящия момент сме на етап след сключване на споразумение за конфиденциалност, компаниите да получат достъп до информацията за проекта. Кандидатите са получили информационен меморандум. След това петте компании трябва да имат достъп до компютри в обособени стаи на НЕК, които съдържат информация за проекта. Това е цялата информация необходима за да подготвят те обвързващата си оферта“, разясни министър Петкова.

Енергийният министър коментира, че предстои телеконферентен разговор с 5-те участници в процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене“, за да се информират взаимно за епидемичната обстановка в тези страни, тъй като някои държави имат ограничителни мерки.

„Ще ги запознаем с изискванията у нас, а очакваме те да предоставят информация кога биха могли да дойдат у нас и да се запознаят с информацията в НЕК, за да подготвят обвързващите си оферти. Имаше забавяне, за да се осигури физическия им достъп. И 5-те компании потвърдиха намерението си да подадат обвързващи оферти за АЕЦ Белене, което е позитивен сигнал за успешно приключване на тази процедура“, категорична бе министър Петкова.