72 години от създаването си отбеляза Военно формирование 22160 в Плевен (Снимки)

На честването присъстваха представители на местни и държавни институции, офицери

С тържествен строй и с много гости Военно формирование 22160 в Плевен отбеляза днес своята 72-ра годишнина. На честване, състояло се на ритуалния плац във Войскови район 1163 (бившето ШЗО), присъстваха представители на местни и държавни институции, офицери, сержанти и военнослужещи. От името на Общински съвет - Плевен, празника уважи председателят  Мартин Митев.

„За мен е чест от името на Общински съвет - Плевен, и лично от свое име да Ви поздравя по случай 72 години от създаването на Военно формирование 22160 в Плевен! Да си военен винаги е било символ на родолюбие и чест! Независимо от историческите превратности, Българската армия неизменно е имала една задача - да служи на своя народ и на Отечеството! Приемете благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия“, се казва в поздравлението от името на местния парламент.

Празничната церемония започна с приемане на строя на военнослужещите от В.ф. 22160 и молебен за здраве и благоденствие, отслужен от свещеници от Плевенската митрополия. Слово по повод годишнината произнесе командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев.

„Позволете ми днес да се изправя пред вас преди всичко като човек, а не като ваш командир. Заставам тук, за да изкажа искрената си благодарност затова, че въпреки трудностите в своята ежедневна дейност вие успявате с чест да изпълнявате задачите, които стоят пред Сухопътните войски. Ежедневно вие доказвате не само себе си, но и името на българския войник“, каза в словото си полк. Бешев. За празника на формированието бе прочетен поздравителен адрес и от името на генерал Андрей Боцев - началник на отбраната. Поздравителни адреси бяха обявени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, от началника на Военна академия „ Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, и др.

Празникът на Военното формирование продължи с награждаване на военнослужещи за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения. Представена бе и атрактивна демонстрация по охрана на мероприятие.

По случай 72-ата годишнина от създаването на Военно формирование 22160 бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Пета механизирана бригада.