Книгата "Останете живи" на плевенския журналист Георги Стоянов влезе и във варненските училища

Животът

18-06-2019, 09:02

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По инициатива на народния представител Нели Петрова във Варна ще представят книгата "Останете живи"

Във Варна представят книгата "Останете живи", посветена на каузата да се спре войната по пътищата

В ПГ по туризъм "Алеко Константинов" - Плевен бе представена книгата "Останете живи"

Книгата "Останете живи" с представяне в предаването "Събуди се" и още плевенски училища

"Останете живи" става част от библиотеките на всички училища на територията на община Долна Митрополия

Георги Стоянов представи книгата "Останете живи" пред ученици от СУ "Евлоги Георгиев" – Тръстеник

Журналистът Георги Стоянов апелира за толерантност на пътя с книгата си "Останете живи"

Георги Стоянов представи книгата "Останете живи" пред абитуриентите от ДФСГ "Интелект"

Изданието бе представено в морската столица по инициатива на народния представител Нели Петрова

Шофирането е отговорност, а не забавление. Бъдете разумни и толерантни на пътя, призова Георги Стоянов – автор на книгата „Останете живи”, която беше представена във Варна по инициатива на народния представител от Парламентарната група на ГЕРБ Нели Петрова. Със съдействието на дирекция „Превенции” в община Варна авторът се срещна с ученици, които активно се занимават с доброволчество. Младежите, участващи в редица кампании за превенция на рисковото поведение, проявиха голям интерес към изданието.

Нели Петрова, която загуби дъщеря си при катастрофа на пешеходна пътека и е ангажирана с каузата да спрем войната по пътищата, лично закупи и дари 50 книги. Чрез доброволците те ще достигнат до всички гимназии и средни училища във Варна. Книжки бяха осигурени и за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в морската столица, както и за БЧК.

„Благодаря на Георги Стоянов, че веднага откликна на поканата ми да представи книгата си във Варна. Изданието е насочено преди всичко към младите хора и ги учи да бъдат отговорни участници в движението”, посочи Нели Петрова.

Самият автор определи книгата си като опит да покаже на младежите, на които им предстои да седнат зад волана, че нарушаването на правилата за движение е заплаха за тяхното здраве и бъдеще. „Войната на пътя е всъщност война с нас самите. Всичко е в главите ни”, отбеляза Георги Стоянов, като припомни, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви по пътищата.

Зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов поздрави автора, който е журналист от Плевен, за решението да събере в книга 14 поучителни истории на участници в инциденти, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени по пътищата на страната ни. „Радвам се, че един млад човек е намерил желанието и силата да разкаже какво можем и сме длъжни да направим от чисто човешка гледна точка, за да има по-малко жертви и ранени при катастрофи”, отбеляза зам.-кметът.

„Чрез активните доброволци Вашите послания ще стигнат до много от учениците във Варна на принципа „Връстници обучават връстници”, обърна се към Георги Стоянов и Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции” в община Варна.

На представянето на книгата присъстваха общинският съветник Николай Малев и Юлиан Арнаудов, председател на сдружение „Карай умно, искам живот“.

„Пътна полиция на МВР води статистика за убитите и ранените при кастрофи от 1951 г. Оттогава до 2018 г. по пътищата на България са загинали над 60 000 души, а броят на ранените надхвърля 400 000. Това е равносилно на изчезването на цял един град от картата на страната ни – град с мащабите на Габрово, Враца или Велико Търново. Това е резултатът от войната, която се води у нас в мирно време”, подчерта Георги Стоянов. По думите му след 2009 г. се забелязва намаляване на броя на загиналите при пътни инциденти. „И това може би се дължи на целенасочените усилия на обществото, мерките на полицията и редица други фактори. Но бройката на ранените и осакатените остава все така голяма. Работата ми като журналист ежедневно ме сблъсква с тази жестока тема и това провокира създаването на подобна книга”, отчете авторът. Той е категоричен, че безопасността на пътя е въпрос на споделена отговорност, а за да се спазват правилата всички родители и учители трябва да дават на младите хора личен пример.

„На пътя трябва да пазим не само себе си, но и другите. Затова бъдете отговорни и разумни както зад волана, така и като пешеходци или пътници в моторно превозно средство”, апелира Георги Стоянов, в чиято книга са публикувани и съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.