Европейска нощ на учените 2018 - в Панорамата, Регионалния исторически музей и МУ-Плевен /пълна програма/

В Долна Митрополия и Тръстеник също ще има събития

На 28 септември България отново се включва в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа. И тази година програмата е богата и включва огромен брой събития, които ще се проведат на много места в цялата страна. Плевен, Долна Митрополия и Тръстеник са сред тях.

Програмата за Плевен:

Панорама „Плевенска епопея 1877“

16:00
Прожекция на филма „Плевен – краят на войната и началото на Европа“
Лентата е посветена на легендарната обсада на град Плевен по време на последната Руско-турска война (1877-1878 г.) и е създадена по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. Филнът е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”.

Регионален исторически музей - Плевен

18:00 - 21:00
Щанд с експерименти на „Географ БГ“

Ентусиастите от Български географски портал "Географ БГ" канят децата на демонстрации и игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

18:00 - 21:00
Щанд „Полярни приключения“

На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, холограмна Aurora Australis (Южно сияние), сглобяването на пъзел на Антарктида и забавни тестове и игри. Ще можете да опитате и лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти. 

18:00 - 18:30
Антарктика за цял сезон или за цял живот

Кои минерали се срещат на Антарктида? Как се разпознават? На кого са нужни и защо? Каква е уникалната флора и фауна на Ледения континент? Как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята? Ще погледнем през очите на младите геолози от СУ „Св. Климент Охридски“ Стефан Велев и Дочо Дочев, участници в две български полярни експедиции. Събитието е предназначено за обща публика. 

18:30 - 19:30
България от Космоса

Какво може да се види в България от Космоса? Как „четем“ сателитни снимки? Как изглеждат находищата на полезни изкопаеми, горските пожари, сушата, наводненията? Какъв екологичен отпечатък оставят хората? Как разбираме коя гора е здрава и коя болна? На тези и още редица въпроси ще отговори д-р Атанас Китев от Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН. Събитието е предназначено за обща публика. 

19:30 - 20:30
3D-модел на Врачанския балкан
3D-изображенията навлизат все повече чрез развитието на дигиталното пространство. Как се прави триизмерен модел на планина и какви са ползите от него за науката и обществото представя д-р Дейвис Динков от Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН. Събитието е предназначено за обща публика. 

20:30 - 21:30
Мисията на Уикипедия в опазването на културното наследство
Най-голямата свободна онлайн енциклопедия – Уикипедия има огромен принос в съхраняването на културното наследство като информация и популяризиране. Какви са проектите на уикипедианската общност в България и по света ще разкаже Спасимир Пилев. Събитието е предназначено за обща публика. 

Медицински университет - Плевен

Изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа“
Ръкописи на трудове, дневници и спомени на български учени, държавници, общественици и творци, които представят българския принос за културното многообразие в Европа. Изложбата се организира от Регионален академичен център на БАН - Плевен, съвместно с МУ-Плевен, разположена е във фоайето на Факултет „Фармация“ и ТЕЛЕЦ и може да бъде видяна от 10.09. до 30.09.2018 г. 

Програмата за Долна Митрополия:'

Общински училища в община Долна Митрополия

11:00
Астро работилница
Астро работилница в осемте общински училища в община Долна Митрополия. Малчуганите ще рисуват върху хвърчила на тема „Как си представям науката след 10 години“, след което ще пуснат хвърчилата. В света на астрономията ще ги води доц. д-р Лъчезар Филчев от Института за космически изследвания и технологии - БАН.

Народно читалище „Неофит Рилски-1872“ - Тръстеник 

20:00
Официално откриване 

Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2018“ в община Долна Митрополия с приветствие от г-н Емил Денков, кмет на гр. Тръстеник. Изложба на художествени фотографии „Светлината в природата“, автор Николай Димитров. 

20:15 - 20:45
Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, ще запознае гостите с програмата „GLOBE AND NIGHT“, с използването на е-STAGE-таблети и смартфони в обучението по астрономия (Science on Stage) и с проекти и възможности за квалификации на Европейската асоциация за астрономическо образование. Предвидени са и практически дейности, подходящи за широка аудитория от ученици, учители и родители. 

20:45 - 22:00
Астрономически наблюдения с телескоп и лазерно астро шоу на съзвездия и по-ярки звезди. Събитието е подходящо за обща публика.