Представиха проекта за ремонт на участъка от пл. "Свободата" до пл. "Стефан Стамболов"

На хармония в архитектурата и много зеленина залага проектът

 Проектът „Основен ремонт на пл. „Свободата” и пешеходна улица „В. Левски” /от пл. „Свободата” до пл. „Ст. Стамболов”/” беше представен от авторите му  - Архитектурно бюро „ПРОконсулт”- Плевен, на 28 август в зала „Гена Димитрова”. На поканата до всички заинтересовани страни и гражданите  се отзоваха плевенски архитекти, кметът Георг Спартански, неговият заместник арх. Невяна Иванчева, представители на Община Плевен, медии и малцина плевенчани.

Управителят на  „ПРОконсулт” арх. Красимир Попов, който е автор и на проекта за реконструкция на централния площад „Възраждане”, разказа, че проектът залага на хармонична връзка между вече ремонтираните централна част от Мавзолея до пл. „Свободата” и пл. „Ст. Стамболов” с пешеходната част от ул. „В. Левски”, известна като ларгото. Ще се използват същите материали – вибропресовани бетонови павета с изключителна здравина, които ще заменят сегашните клинкерни плочи. По време на ремонта ще бъдат обновени подземните комуникации. При ширина на улицата  16 метра за летни градини на заведения ще бъдат отделени не повече от 4 метра от двете страни, останалото пространство е за  пешеходния поток. С идеята участъкът да е по-добро и уютно място  за отдих и срещи авторите са предвидили много нова зеленина, която е ситуирана около паметника на пл. „Свободата”, алеята между Каскадата и Спортно-информационния център и в района на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Там ще бъде засадена дървесна и храстова растителност, част от която оформена кубично. С ремонта ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания, ще бъдат запазени и съществуващите велоалеи, ще бъдат поставени и нови пейки на повече места, беше отговорът на арх. Попов на зададени въпроси. По предварителни изчисления крайната цена на ремонта на 1 кв. м е около 200 лева. Градът ни е със 120 дка пешеходни пространства, което е предимство, но и голям финансов ангажимент за поддръжката им. Стремежът ни е Плевен да има оригинален запомнящ се градски дизайн, допълни управителят на архитектурното бюро.

Неясно по какви причини тази част от „В. Левски”, свързваща вече ремонтирани зони, не е попаднала в обхвата на тези дейности и създава много лошо впечатление. Не можем да разчитаме на европейско финансиране за нея, затова ще търсим средства най-вероятно от заем, с които да осъществим не само този проект, а и изграждането на скейт борд площадка в района на „Балаклия” и постоянния приют за безстопанствени животни, коментира кметът Георг Спартански.

Проектът за ремонт е публикуван в Интернет страницата на Община Плевен.