Георг Спартански: Промени в изпълнението на проекти с европейско финансиране не можем да правим

Tака коментира поредната дискусия и недоволство на част от плевенчани по повод ремонта на централната пешеходна зона

"Защо се сменят частично декоративните фенери близо до Драматичния театър и се подменят с пилони - този, както и всички други подобни въпроси, е трябвало да се зададат преди повече от 2 години на моя предшественик. Той е възложил и приел проектирането, на базата на тези готови проекти сме кандидатствали пред ОП „Региони в растеж” и тя е одобрила проектите, осигурила е и финансирането им. На тази база сме провели обществени поръчки, има избрани изпълнители, с които са сключени договори и те работят по всички тези позиции. Сега някой да пита мен защо така е проектирано - с такива фенери, а не с други, с такива пейки, а не с други, е безкрайно късно”, така коментира поредната дискусия и недоволство на част от плевенчани по повод ремонта на централната пешеходна зона около ДКТ „Иван Радоев” кметът Георг Спартански.

Той напомни, че не само не могат да се променят детайли, но 5 години след реализиране на проектите Община Плевен има задължение да ги поддържа перфектно именно в този вид.

"Ако не го направим, ще понесем финансови санкции, което не мога да позволя, защото ще натоварят бюджета на Общината. Така че защо се махат тези фенери, които създават една по-уютна градска среда и по-красива и естетически оформена централна пешеходна улица, са въпроси, които имат своя логически резон, но са закъснели във времето с поне 2 години. Същото беше положението и с велоалеите – харесват ни или не, ще трябва да ги поддържаме в добър вид  5 години. Едва след като те изтекат, могат да се премахнат. Но това ще е решение на следващото ръководство”, допълни г-н Спартански.