Мартин Митев поздрави колектива на Галерия Дарение "Колекция Светлин Русев” за 33-ия й рожден ден

Днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство

"Пазете и се грижите все така - с душа и сърце, за това духовно богатство, на което Плевен има привилегията да се радва! Надявам се, че в забързаното ежедневие все повече ще бъдат плевенчани и гостите на нашия град, които ще имат очи за красивото и ще оценят този храм на изкуството. Местата като Галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" са малко и те трябва да се пазят и отстояват!“

С тези думи Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев се обърна днес към директора на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" Мария Мескин и колектива на Галерията по случай 33-ия рожден ден на културния институт! Галерията е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров.

На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура, от личната си колекция. През 1999 г. той дари още 82 графични произведения. Дарението е отворена система и акад. Русев продължава да го увеличава с нови творби. Днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство.