Председателят на Общинския съвет се срещна с директора на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев”

Обсъдиха проблемите около съхранението на шедьоврите и състоянието на сградата, която е архитектурен паметник на културата с национално значение

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев се срещна с директора на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев” Мария Мескин. Посещението бе във връзка с участието на Галерията в тазгодишната инициатива "Европейска нощ на музеите и галериите", когато вратите на галерията бяха отворени за посетители от 18 до 24 часа. По време на срещата двамата разговаряха за проблемите около съхранението на шедьоврите и състоянието на сградата, която е архитектурен паметник на културата с национално значение, информират от пресцентъра на ОбС-Плевен.

"Силно впечатлен съм от шедьоврите, показани в колекцията и бих се радвал всеки един плевенчанин и гост на нашия град да посети и види това духовно богатство. Горд съм, че в Плевен имаме този храм на изкуството“, заяви Мартин Митев.

В началото на срещата Мария Мескин припомни, че дарението е разположено в един истински архитектурен шедьовър - бившата градска баня на Плевен, като сградата е предоставена за нуждите на колекцията от Общината. "Това е най-подходящият подслон, защото сградата е уникална, тя е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров“, разказа Мария Мескин. Относно състоянието на сградата тя сподели, че една от последните придобивки на галерията са климатици в подкуполното пространство, където е показана експозицията с графики и скулптури. „Много се радваме на тази придобивка, защото в това пространство лятото ставаше много горещо и настина имахме належаща нужда от тези климатици“, обясни директорът на "Колекция Светлин Русев". Проблеми е имало и с покрива на галерията, като следите от това ясно се виждат и в момента на много места по стените на галерията. Въпреки проблемите обаче галерията продължава своята мисия да съхранява това културно богатство, а книгите за посетители и впечатленията, споделени в тях, са едно от доказателствата за това.

"Бъдете сигурна, че Плевен оценява цялото това духовно богатство, което съхранявате тук с толкова много любов и грижи. Запознат съм и с проблемите около сградата в годините назад. Мога да ви уверя, че в мое лице и в лицето на местната управа на Плевен може да разчитате винаги на подкрепа“, заяви Мартин Митев. Той разгледа с интерес цялата колекция, като по време на обиколката беше придружават от Мария Мескин. В началото на обиколката присъства и скулпторът проф.Кирил Мескин.

В залите на галерията българското изкуство е представено в неговите етапи на развитие от Възраждането до наши дни, а от световното изкуство има творби на автори от 18, 19, 20 век. Сред българските майстори са невероятни творби на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Владо Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и др. Между световно известните имена са тези на Пикасо, Салвадор Дали, Гоя, Дьолакроа, Дега, Роден. Интерес предизвикват и залите с ценни старинни икони. Място в галерията има и цяла експозиция от африкански ритуални фигури и маски. През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура, от личната си колекция. През 1999 г. той дари още 82 графични произведения. Дарението е отворена система и акад. Русев продължава да го увеличава с нови творби. Днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство.

Галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" е открита официално на 12 юли 1984 г. и тази година предстои да отбележи своя 33 рожден ден.