Новоизбраният министър на отбраната Красимир Каракачанов встъпи в длъжност

Министър Каракачанов изрази увереност, че българското общество ще разбере необходимостта от армия

Ще се опитам с всички сили да направя така, че онези млади българи, които искат да служат в Българската армия, да го правят с гордост и чест, постъпилите вече във въоръжените сили да имат един нормален стандарт на живот и да са горди, че военнослужещи. Това каза новоизбраният министър на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 май, на церемония в Министерството на отбраната по сдаване и приемане на длъжността.

„Българската армия трябва да е в състояние да изпълни своя конституционен дълг: защитата на Отечеството, териториалната цялост и суверенитета на Република България“, посочи той. Министър Каракачанов изрази увереност, че българското общество ще разбере необходимостта от армия, която може да съхрани спокойствието, реда, живота и здравето на българските граждани; целостта и суверенитета на българската държава. Той заяви, че за постигането на тези цели ще разчита на общите усилия на ръководния състав на Въоръжените сили и администрацията на министерството.

Досегашният министър на отбраната Стефан Янев по традиция връчи на своя приемник икона на Свети Георги Победоносец. „Пожелавам на министър Каракачанов да работи така, че да бъдат постигнати тези цели, които ще позволят Въоръжените сили да бъдат по-добре окомплектовани, по-добре тренирани, по-добре подготвени ,за да бъдат в състояние да изпълнят конституционните си задължения“, заяви той. Стефан Янев благодари на хората в отбраната за положените усилия и старание и за високия дух, с който са работили, за да бъдат изпълнени основните задачите, свързани с готовността и подготовката на Въоръжените сили.

На церемонията присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасови вицеадмирал Емил Ефтимов, командирите на видовете въоръжени сили бригаден генерал Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, директорите на служби и на дирекции в Министерството на отбраната, висши офицери.