Красимир Каракачанов: Не подценявайте Борисов за президент

Най-големият ни опонент е апатията на хората, казва Красимир Каракачанов

- Господин Каракачанов, с Явор Нотев сте първата кандидатпрезидентска двойка, която бе обявена. Защо другите партии се бавят с кандидатите?
- Смятам, че е нормално, след като няколко политически партии като Патриотичния фронт и АТАКА имат обща визия за кандидатура, да не се чака до септември. Решихме точно в деня, в който парламентът обяви датата за изборите, да обявим нашата кандидатпрезидентска двойка. Нека хората да имат време да мислят, да разсъждават и да направят своя избор, а не в последния момент да влезем в голямото надлъгване, което ни очаква от септември нататък. Това ни бяха мотивите. Няма защо да тупаме топката.
- Да, но всички останали я тупат, може би с едно изключение. В събота премиерът Бойко Борисов даде знак, че не е изключено да се включи в надпреварата... 
- Това е право на партиите. Нямаме нещо, което да крием, така че излизаме отдалече, хората да са наясно. Ако Бойко Борисов бъде номиниран за кандидат-президент, той ще бъде много сериозен конкурент. Това е безспорен факт. И който го подценява, би сбъркал.
- Кой би бил вашият най-силен политически опонент в борбата за президентския пост?
- Говорим за политически опоненти, но ги няма още, за да ги коментираме. Но най-големият опонент ни е апатията в българското общество. Много от българите смятат, че няма смисъл да гласуват, апатични са към политическия живот. Когато не си казваш мнението тогава, когато му е времето - на избори, губиш шанса си да влияеш върху процесите. И това е нашата основна задача - да се опитаме да събудим максимално голяма част от българското общество чрез тази национална алтернатива, която предлагаме. Защото това е една кандидатпрезидентска двойка, която не се влияе от стереотипите ляво-дясно и от стереотипите Русия-Америка, а е готова да служи единствено на националните интереси и на държавните интереси на България.
- Преди две седмици БСП и ВМРО се обединиха около профила на кандидатурата на бъдещия президент. Защо тогава се разминахте с тях?
- Винаги съм казвал, че интересите на държавата не са нито леви, нито десни и затова търсим патриотично обединение. Бях много ясен, че водим преговори между Патриотичния фронт и Атака и работим в тази посока. На България й трябва президент патриот, не ляв или десен, пет години наблюдаваме леви-десни, а всъщност държавата върви надолу. България е страната с най-ниска раждаемост, най-висока смъртност, най-ниски доходи, най-голяма битова престъпност. Това противопоставяне на леви и десни е абсолютно безсмислено. В България нито левите са леви, нито десните са десни. 
- Какви са шансовете за успех на кандидатпрезидентската двойка Красимир Каракачанов и Явор Нотев? 
- Шансовете са изключително големи. Партиите могат да предполагат, но решава Негово величество българският народ. Определено в тази надпревара нашата амбиция е да се борим за балотаж и да спечелим кандидат-президентските избори. Мисля, че България го заслужава и ще положим всички усилия, които можем, а кой ще отиде на балотаж, кой ще бъде първи или втори, решава народът.
- Какви са поуките от предишното ви участие в президентски избори през 2011 г.?
- Когато се явявахме поотделно, тогава и ПП"АТАКА", и НФСБ, и ВМРО, имаха отделни кандидатури, постигнаха резултати, които  бяха слаби. Само че съединението прави силата. През 2014 г. Патриотичният фронт при преобразуването му, взе над 7% от обединението на двете формации. Сега при обединението на трите формации, които са основните в патриотичното пространство, очаквам един многократно по-добър резултат. Хората желаят единство, особено в тези тежки времена, когато светът е разделен и има заплахи за сигурността и живота на хората. Гражданите очакват от българските политици единение, а не разединение и плювни. Стъпката, която направихме, е правилна и тя ще бъде оценена от всички българи.
- Добър партньор ли би ви бил Явор Нотев?
- Той е от добрите адвокати, човек с парламентарен опит. Познаваме се много отдавна и мисля, че е най-добрият вариант, който да бъде част от тази кандидатпрезидентска двойка. 
- Лидерът на Атака Волен Сидеров отчете номинацията ви като успех към окрупняване на патриотичния вот за едни бъдещи парламентарни изводи. Така ли е?
- Това е втората крачка - издигане на кандидатура, която обединява патриотичното пространство. Първата бяха разговорите отпреди два месеца. Третата крачка най-логично би била и съвместно явяване на парламентарни избори. Тогава всъщност българинът няма да трепери, че една или друга етническа партия ще бъде партия - балансьор. А патриотичният фактор се превръща в основен балансиращ фактор. 
- Каква ще бъде първата ви мисъл, ако влезете на "Дондуков" 2?
- Няма как да имаш само една мисъл. Не съм изпитвал това чувство да влизам на "Дондуков 2". Ще споделя на 1 януари какво е първото ми чувство.
- Трябва ли за изборите да се отворят всички наши секции в Турция?
- Категорично не. Аз винаги съм бил противник на това в Турция да се гласува, поради една проста причина - в Турция изборите ги провежда турското правителство. След като в Турция е обявено извънредно положение, арестувани са вече 65 000 човека, арестите и уволненията продължават, има гражданско напрежение, да бъдем наивни и да смятаме, че турските власти, които не позволяват на собствените си граждани да изразяват свободно мнението си, ще позволят да има свободен изборен процес, това означава, че сме големи глупаци. Това не трябва да се допуска. То е въпрос на себеуважение. Ние сме държава, която уважава себе си и няма да допуснем в Турция да се гласува извън посолствата и  консулствата на България.
- Ако към България тръгне една мощна бежанска вълна от Турция, готови ли сме за нея?
- Естествено, че има решения, които се вземат и в МВР и в кризисния щаб. Трябва да сме готови и за по-големи изпитания. Това означава, че България много ясно и категорично трябва да заяви - всичките сили за сигурност, полиция, армия и гранична полиция ,които охраняват границата, при нахлувания на големи маси нелегални имигранти, ще употреби сила ,за да защити границите на България. Не мога да приема,че тълпи млади и здрави мъже, ще нападат българските полицаи, ще режат огради, това, което се случваше на гръцко-македонската граница. Това е недопустимо и по международни документи и по българското законодателство. Територията на България е неприкосновена. Който иска да влиза на българска територия, да го прави през ГКПП. Тези, които смятат, че със сила могат да нахлуят на българска територия, трябва да бъдат публично и официално уведомени, че българската армия и българската гранична полиция ще използват силови средства, за да не допуснат това. Това ще повлияе чисто психологически и на каналджиите и на  онези сценаристи, които насочват нелегални имигранти към България.
- Смятате ли, че Българската армия трябва да се превъоръжи в условията на зачестилите постоянни терористични атаки?
- И българската армия, и българските специални сили трябва да бъдат модерно въоръжени, много добре обучени. Виждаме, че светът се намира в една постоянна война и по-точно -  на Балканите, в Европа има военни конфликти и опасности от терористични действия от 91-а година досега. Би трябвало да сме много наивни, за да смятаме, че точно на нас ще ни се размине. Дай, Боже, да, се размине. Но когато ти си максимално подготвен за всички превратности на съдбата, ги посрещаш много по-лесно и бързо реагираш. .
- Нашият антитерористичен закона адекватен ли е към новите реалности и  доколко гарантира гражданските права? 
- Основното задължение на държавата е да гарантира сигурността и живота на българския народ. Никой с този закон няма да ограничава правата на българските граждани. С всеки един закон за силовите структури би могло да бъде злоупотребено от един или друг служител или от един или друг ръководител. Само че и по този закон има съдебен контрол - ако някой превиши правомощията си или го използва не по предназначение, а с политическа цел, може да бъде съден. И аз предпочитам да  гледам по медиите съдебни процеси срещу превишили правомощията си служители, отколкото да гледам погребения, палене на свещи и трупане на цветя. По-добре е да има антитерористичен закон. Обществото е достатъчно будно, за да следи какво се прилага.

 

Източник: standartnews.com