Хората в Ореховица: Няма къща в селото, която да не е разбивана от крадци

Според кмета броят на ромите, които идват от други населени места, непрекъснато се увеличава

Жителите на плевенското село Ореховица настояват да има постоянно полицейско присъствие заради непрекъснати кражби. Възрастните хора се страхуват, както за имуществото си, така и за живота си. Най-близкото населено място с полицай е съседното село Крушовене, стана ясно от репортаж на БНТ. Няма къща в Ореховица, която да не е разбивана от крадци, твърдят жители на селото. Имало случаи, когато обирали храна и покъщнина дори в присъствието на стопаните.

"Седми път влизат вътре, засичат, че съм заминал за Плевен, влизат вътре и всичко обърнато. Баща ми само вдига рамене и не може да ми каже какво станало. Всичко, каквото има в хладилници, окрадено и за един месец почина и той. От притеснение", коментира Митко Цеков.

"Имам 14 нападения над домакинството си. Строшени стъкла, кражби. Дъщеря ми го вижда кой е, казваме кой е и отговорът е - трябва да се хване", посочва Здравко Маринов.

Заради непрекъснатите набези хората настояват де се назначи полицай, който да е местен и да е 24 часа на разположение. Такъв е имало преди време, но той се е пенсионирал. От полицията в Долна Митрополия, твърдят, че в сравнение с предишни години, регистрираните престъпления са намалели, защото престъпниците от селото вече са в затвора.

"Хората не го виждат това, но в тъмната част на денонощието, като по-рискова от криминогенна гледна точка, е причината всяка нощ тук да има присъствие на полицейски служители", коментира Христо Симеонов, началник на РУ на МВР-Долна Митрополия.

Според кмета броят на ромите, които идват от други населени места, непрекъснато се увеличава. "Много е ясно, след като няма работа, какво ще направят тези хора. Естествено, че ще посегнат и се пораждат домашно-битовите кражби", посочва Йонка Макавеева, кмет на Ореховица.

Тя разчита, че монтирането на охранителни камери ще помогне за намаляване на кражбите.