Звезделин Минков: Такъв благородник като Парцалев няма, няма и да има

В "Малки спомени за големия Парцалев“ хумористът разказва само лични истории и срещи с големия актьор

Актьорът Звезделин Минков гостува в Плевен по повод книгата си "Малки спомени за големия Парцалев“. 90-годишнината от рождението на големия актьор също бе основната тема на разговор в пресклуба на БТА. Освен това се разкриха и любопитни факти за забравени личности от историята на Плевенска област.

Инициативата „Патриотизмът е памет“ цели да възроди забравените факти, събития и личностни заслуги, чрез което да се събуди интереса не само на плевенчани, но и на жителите на страната. Това заяви днес ПР-ът на инициативата Правда Маринова. Тя смята, че в Плевен почти никой не се сеща за велики имена, допринесли за културното развитие на града. „Защо никой не си спомня, не пише, не говори за един невероятен диригент, който е национален герой в Колумбия, но тук никой не се сеща за Димитър Манолов. Това е човекът, който изведе плевенската филхармония на ниво. Съвсем случайно се натъкнах и на факта, че бивш. зам.-кмет на Прага, неговият баща, е един от основателите на „Белите орли“.

Друг пример за велик плевенчанин Маринова даде за самородният талант Христо Ковачев - бащата на Петър Ковачев – драматургът на плевенския театър. „За него се твърди, че някъде е оставил огромно музикално наследство, за което никой не знае още къде е. Ковачев освен това е бил и диригент, създател на детските и женските хорове в Реселец“.

Освен тези важни личности, огромна заслуга има и великият Георги Парцалев. Актьорът, имитатор и хуморист Звезделин Минков е авторът на втората книга, посветена на Парцалев. В "Малки спомени за големия Парцалев“ той разказва само лични истории и срещи с обичания си приятел, като не се базира на чужди мнения. В презентацията на творбата си Минков обясни мотивите за написването на книгата.

„Това е много благородна инициатива. Има само две книги на Парцалев в България, това значи, че ние нищо не знаем и помним за него. Разбрах за мъж от Левски, който имал 4 книги у тях за него. Така се оказа, че моята е пета подред, а 5 ми е любимото число, защото думата „любов“ е с 5 букви“, заяви хумористът.

Минков сподели още, че е останал приятно впечатлен от случайната му среща с шестокласник, който го разпознал на улицата като имитатор на Парцалев. „Благодарение на технологиите и интернет малки деца знаят за Георги Парцалев“.

Относно написването на книгата, Минков заяви, че и на ум не му е минавало за създаване на такова творчество. „Не съм се замислял и досещал за написването на книга за Парцалев. На 1 октомври, когато бе годишнината от кончината на актьора, бях на гости у един мой приятел. С него си спомняхме за нашия приятел и той ми даде съвет да напиша книга за него. Даде ми идеята и аз с огромно желание се заех още на същата вечер. 

„В началото си мислих, че ще нахвърлям около 10-15 страници, но излязоха общо 110. В тях няма нищо измислено, украсено и добавено, това са личните ми срещи с Парцалев. Описал съм го в тази светлина, в която съм го видял лично. Такъв благородник като него няма и няма и да има. Другото у него е неговата доброта - прекалено и изключително добър и добронамерен човек. Няма как да не са му завиждали за това. Неговият хумор обхващаше абсолютно всичко – общество, политика, вестници, телевизия и най-вече властта“, сподели авторът на книгата.

Във финала на дискусията Правда Маринова допълни, че в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ ще се постави щанд, откъдето ще могат да се закупят книгите за Георги Парцалев на цена от 8 лв. По-късно в библиотеката от 17ч., ще се презентира и самата книга. На 24 юни пък предстои да се излъчи филмът „Сиромашко лято“ с участието на Георги Парцалев.