В Койнаре се стягат за ХІ национален фестивал „Гергьовден“

Целта е да се популяризира и съхрани българската народна песен и танц

В Койнаре ще се състои ХІ национален фестивал „Гергьовден”, информират от местното управление. Фестивалът се организира от НЧ „Христо Ботев- 1889” под патронажа на Кмета на Община Червен бряг. Събитието ще се проведе на 2 май от 10:00 часа на централния площад в Койнаре.

Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българската народна песен и българските народни танци, да съхраним народните традиции и народните обичаи в отделните фолклорни области. Целта е да се обърне и повече внимание на автентичния фолклор.

Съгласно статута на фестивала в него могат да вземат участие читалища и клубове със свои самодейни състави. Вокални групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави с автентичен и обработен фолклор, групи представящи народни обичаи от съответната област и индивидуални изпълнители на народни танци.

Според регламента за участие могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Кандидатите за участие във фестивала заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата си, както и броят на участниците. Задължително е посочването на лице за контакт и телефон за обратна връзка. Концертната програма няма конкурсен характер. Участниците си осигуряват музикален съпровод. Участниците във фестивала представят своя програма в която могат да включват - вокални и инструментални групи; Танцови състави; Представяне на обичай; Индивидуални изпълнения.

Общото времетраене на институция е 20 минути. Организаторите си запазват правото за промени на времетраене на изявите в зависимост от броя на заявките за участие. На участниците във фестивала ще бъдат връчени грамоти за участие и малък подарък.

Заявка за участие се изпраща до 10 април на адрес - Народно читалище „Христо Ботев-1889” или на следния e-mail: [email protected].